Linkuri accesibilitate

DNA: Şeful Vămii Sculeni şi doi agenţi de poliţie, reţinuţi pentru luare de mită


Sculeni, la granița României cu Republica Moldova
Sculeni, la granița României cu Republica Moldova

Şeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni/județul Iași şi doi agenţi de poliţie au fost reținuți miercuri seară de procurorii anticorupție pentru luare de mită și alte infracţiuni de corupţie, anunță Direcția Națională Anticorupție (DNA) de la Iași.

Procurorii spun că cei trei ar fi cerut și primit bani de la transportatorii de mărfuri dinspre Republica Moldova spre UE ca să fie mai puțin vigilenți în timpul controlului vamal.

Pe lângă cei deja reținuți, alte 24 de persoane sunt anchetate: agenţi ai poliţiei de frontieră, vameși și persoane fizice.

DNA-Iași a pus în mişcare acțiunea penală, ceea ce denotă un stadiu înaintat al anchetei penale premergător întocmirii rechizitoriului, și l-a reținut pe subcomisarul de poliție Cristian Mancaş, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, pentru 9 infracţiuni de luare de mită.

Alături de el au mai fost reținuți doi agenți de poliție la același punct de trecere a frontierei: Gabriel-Alexandru Bertea - pentru șase fapte de luare de mită, dare de mită și complicitate la luare de mită și Iulian-Teofil Baciu - pentru luare și dare de mită.

Între 7 iulie și 8 noiembrie 2023, Mancaș, Bertea și Baciu ar fi cerut și primit în mod repetat, direct sau prin intermediari, până la 700 de euro în fiecare caz, cu un total necuantificat până în prezent, de la persoane transportau marfă dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene, transmite DNA.

În schimbul banilor, cei trei poliţişti de frontieră au avizat marfa fără să aplice legea privind transportul peste graniţă a anumitor cantităţi de mărfuri și produse accizabile, arată sursa citată.

Mancaş, ca şef al vamei, ar fi cerut și primit o parte din sumele primite de subordonații săi, ca să închidă ochii la mita luată de aceștia de la transportatori.

Joi, cei trei inculpaţi vor fi prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG