Linkuri accesibilitate

DNA trimite o scrisoare la Financial Times în care îl acuză pe Tudorel Toader de fake news


Desen de Dan Perjovschi - Fake U News

DNA a transmis publicației Financial Times o adresă prin care „rectifică unele informații nereale transmise de ministrul Justiției, Tudorel Toader”. Financial Times a publicat la secțiunea de scrisori un material al lui Tudorel Toader în care afirmă că Laura Codruța Kovesi nu trebuie numită în funcția de procuror-șef european, iar vicepremieruol Dan Suciu a anunțat că scrisoarea a fost asumată de întreg Guvernul.

”Având în vedere că datele pe care se fundamentează argumentația domnului ministru al Justiției nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA, pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm datele reale”, spun cei de la DNA.

Este vorba despre investigațiile deschise de DNA la adresa magistraților, despre care Tudorel Toader a scris, în FT, că în proporție de 70% ar fi fost pe baza autosesizării DNA, în perioada în care aceasta era șefa instituției. Ministrul justiției consideră că este un mijloc de coerciție a magistraților și că s-a urmărit dizlocarea acestora din dosare „în care DNA avea interese”.

DNA îi informează pe jurnaliștii de la prestigioasa publicație londoneză că ”majoritatea acestor investigații au fost deschise ca urmare a unor plângeri/denunțuri primite de la persoane nemulțumite de soluțiile dispuse în cauze civile sau penale în care respectivele persoane au fost implicate.”
De exemplu, pentru a susține că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraților care judecau în cauze penale, domnul ministru menționează faptul că nou formata secție pentru magistrați - Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție - a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunț.

SSIJ a preluat de la DNA 275 de dosare de magistrați aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%.

În realitate, afirmă DNA, la momentul începerii activității, Secția respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%.
Aceasta cifră – 275 de dosare – este menționată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială lui Tudorel Toader încă din luna februarie 2019, și a fost dată publicității cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conținută și în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019
http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9321


Un alt exemplu se referă la afirmația ministrului Justiției că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigații față de 3420 de judecători și procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistrați din România, numărul total de investigații privind magistrații înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani și 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeași perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate.
Dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu.

Statistica prezentată de Tudorel Toader a fost prezentată, zilele trecute, în aceeași formulă, și de Secția de investigare a magistraților - SSIJ. La vremea respectivă, Secția de procurori a CSM a dat un comunicat în care i-a acuzat pe cei de la SSIJ că nu spun adevărul.

Financial Times a publicat la secțiunea scrisori textul defăimător la adresa Laurei Codruța Kovesi după ce, cu câteva zile înainte, anunțase, într-un editorial asumat de consiliul publicației că o susține pe Kovesi pentru preluarea funcției de procuror-șef european. Editoriale similare au mai apărut și în Le Monde, precum și în Corriere della Sera. Presa europeană și americană a scris despre piedicile pe care guvernul român i le pune fostei șefe DNA în cursa pentru procurorul-șef EPPO. În toate materialele, între obstacole este menționat și dosarul pe care SSIJ l-a redeschis, după clasare, la adresa Laurei Codruța Kovesi, în care un denunț al lui Sebastian Ghiță, acuzat pentru mai multe cazuri de corupție, fjugit din România, o acuză pe Kovesi că ar fi luat mită pentru extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat pentru dosarul FNI.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG