Linkuri accesibilitate

Un tun de 68 de milioane de lei dat în pandemie. Cine făcea parte din „rețeaua Vanghelie”, destructurată de DNA


Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 din București, este acuzat în mai multe dosare de luare de mită și de devalizarea bugetului cu sute de milioane de lei

Grupul condus de fostul primar Marian Vanghelie, despre care DNA susține că ar fi devalizat primăriile sectoarelor 1 și 5 de aproape 68 de milioane de lei în doi ani, era condus de funcționari publici cu funcții de conducere.

Achizițiile făcute în timpul pandemiei de instituțiile din subordinea primăriilor Sector 1 și 5 din București nu au fost publicate în SICAP, sistemul centralizat al achizițiilor publice din România.

Este cazul Companiei de Investiții și Dezvoltare Sector 1 SA. De exemplu, societatea primăriei nu a trecut în SICAP achizițiile de nebulizatoare pentru biodecontaminare, banii provenind din bugetul local, fiind destinați pentru o majorare de capital a companiei.

Potrivit DNA, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial. Primăria condusă de fostul primar Daniel Tudorache a cumpărat 1.200 de astfel de aparate.

200 de termoscannere, aparate de măsurat temperatura la intrarea în școli, au fost achiziționate cu 15.000 de euro bucata, în condițiile în care pe piață aceleași produse se vindeau de 4 ori mai ieftin. Ca și în cazul nebulizatoarelor, nu s-a organizat licitație publică și achiziția nu a fost publicată în SEAP.

Nici achiziția a 75.500 de tablete pentru elevii din sector nu a fost trecută în portalul achizițiilor publice. După ce fosta administrație a ținut la secret numele companiei care a vândut dispozitivele electronice, actualul primar Clotilde Armand a făcut public numele firmei, care fusese aleasă în urma unui anunț publicat într-un ziar obscur. E vorba de Conic Design SRL, care a vândut o tabletă cu 1.735 de lei fără TVA. Primul lot a fost de 42.000 de dispozitive.

DNA a anunțat că a început urmărirera penală față de 56 de persoane fizice și firme implicate în caruselul achizițiilor supraevaluate.

Opt persoane ar fi gravitat în jurul lui Marian Vanghelie, considerat capul grupului infracțional organizat. Cei mai mulți dintre ei sunt vechi cunoștințe ale fostului primar de la Sectorul 5, ele fiind aduse de Daniel Tudorache, fostul primar, la primăria Sector 1.

Ce fac acum cei nouă urmăriți penal?

Ultima dată, Marian Vanghelie a încercat să obțină o funcție publică în 2020 când a candidat pentru Camera Deputaților și ca primar în sectorul 5, însă fără succes.

Condamnat pe fond într-un alt dosar privind anveloparea blocurilor din sector, Vanghelie se luptă în instanță pentru a scăpa de pedeapsa de 11 ani și 8 luni închisoare stabilită de Tribunalul București, primită pentru infracțiuni de corupție.

Cazul se judecă la Curtea de Apel București și mai are câteva termene până la decizia definitivă. Fostul edil încearcă să anuleze probele DNA susținând că acestea au fost obținute cu ajutorul SRI.

Director de liceu urmărit penal

Un alt nume de pe lista suspecților este Romeo Aurelian Clinciu, fost director al Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (AUIPUSP), care figurează în prezent ca director la Liceului Teoretic „Ion Barbu” din Sectorul 5, București.

Marian Leonard Petre este și el printre cei acuzați. Fost director al Economat SA, firma falimentară administrată de Primăria Sector 5, acesta este profesor de religie la un liceu din București.

El a fost ales consilier local USL în primăria Sectorului 5, dar și-a păstrat catedra chiar și după ce a devenit administrator public al Sectorului în timpul mandatului lui Vanghelie.

Prietena lui Serghei Mizil

Anca Mihaela Moise era în martie 2022 director al Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public Privat Sectorul 1 SA, funcție pentru primea 9.600 de lei pe lună.

Potrivit declarațiilor de avere, în 2017, Anca Mihaela Moise era director de investiții și achiziții la SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA din subordinea Primăriei Sectorului 5.

Serghei Mizil și Anca Mihaela Moise, prietenii lui Marian Vanghelie
Serghei Mizil și Anca Mihaela Moise, prietenii lui Marian Vanghelie

Pe pagina de Facebook a lui Serghei Niculescu Mizil, fiul fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, Anca Moise apare în fotografii cu acesta, fotoexplicația fiind „best friends”. Marian Vanghelie are o relație de concubinaj cu Oana Niculescu Mizil, fost deputat și nepoata lui Serghei Mizil.

Pe Maria Magdalena Eftimie o regăsim ca angajata Primariei Sector 1 pe 15 iunie 2022. Ea era atunci șef de cabinet la Compania de Investiții a Primăriei. A câștig din această funcție, anul trecut, 56.000 de lei.

În 2019 o regăsim auditor intern al companiei Economat Sector 5, fosta firmă a primăriei de sector condusă de Marian Vanghelie.

Director la stat cu dividende din privat

Răzvan Rotaru era pe 21 aprilie 2022 director în aceeași companie a primăriei Sector 1, primind un salariu anual de 116.000 de lei. În 2020, Rotaru încasa 140.000 de lei dividende pentru cele 13 părți sociale pe care le deținea la firma SC Răzvan Com SRL din Târgu Jiu.

În martie 2021, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, Rotaru cesiona părțile sale unui anume Ștefan Cătăllin Poeană și schimba denumirea firmei în CSP Logistic SRL.

Ionuț Tiberiu Caracote era în iunie 2020 director adjunct al Administrației Domeniului Public Sector 1. Susținea în declarația de avere depusă atunci că a împrumutat o „persoană fizică” cu 100.000 de euro, salariul său anual fiind de 78.000 de lei.

Deputatul fără proprietăți

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, este în prezent deputat PSD în Parlamentul României. În iunie 2022, fostul ales local și actual demnitar susținea în declarația de avere că nu are niciun bun în proprietate.

Singurele venituri ale sale au fost indemnizația de deputat de 131.000 de lei și 130.000 de lei, bani returnați de Autoritatea Electorală Permanentă, reprezentând contribuția proprie la alegerile generale din 2020.

În martie 2022, Tudorache a fost trimis în judecată într-un alt dosar după ce DNA i-ar fi descoperit diamante de aproximativ 2 milioane de euro și proprietăți cumpărate pe numele menajerei și al fostei soții de care a divorțat.

Dragoș Florescu, urmărit penal și el de DNA, era în urmă cu doi ani președinte al Consiliului de Administrație al Companiei de Investiții și Dezvoltare a Sectorului 1.

În același timp, figura ca și „consilier specialitate” cu patru ore angajat al primăriei. În iunie 2022, îl regăsim membru în Consiliul de Administrației al Comalex SA Alexandria, o societate unde statul este asociat majoritar și președinte al CA al Institutului de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții Mașini (ICTCM).

Complicitatea funcționarilor publici

DNA a anunțat că începând cu luna august 2019, Marian Vanghelie, împreună cu alte 6 persoane fizice și firme ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere și ierarhizat, cu scopul de a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5.

„Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită și de alte persoane, printre care funcționarii publici menționați mai sus și un expert în achiziții publice, angajat al unei societăți care furniza servicii de consultanță Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 și S.C. Economat Sector 5”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii vorbesc de funcționarii publici care, ilegal, au comis falsuri cu bună știință, când au refuzat să organizeze licitații pentru atribuirea contractelor respective.

PNL și PSD refuză desființarea firmei falimentare

Actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a propus desființarea Companiei de Investiții și Dezvoltare, și a motivat că firma are datorii din ce în ce mai mari.

„Această companie aproape falimentară, aflată în subordinea Consiliului local Sector 1, și a cărei existență nu se mai justifică este susținută de coaliția PNL-PSD. Chiar astăzi, în ședința Consiliului Local Sector 1, PNL și PSD au susținut ca această Companie să funcționeze și să bugetez cheltuielile acesteia din banii locuitorilor Sectorului 1. Refuz să mai bag bani publici în această veritabilă gaură neagră”, a scris Armand pe Facebook.

Potrivit datelor de la ministerul de Finanțe, în 2021, firma primăriei a avut o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei, pierderi de 17,7 milioane de lei și 62 de angajați.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG