Linkuri accesibilitate

Doar 6.000 de alegători din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondență


Români așteptând să voteze la o secție din Londra în timpul alegerilor prezidențiale din 2019
Români așteptând să voteze la o secție din Londra în timpul alegerilor prezidențiale din 2019

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a comunicat luni că, până în prezent, doar 6.017 români din străinătate s-au înscris pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a beneficia de vot prin corespondență la alegerile parlamentare de la finalul anului.

În schimb, pentru votul la secția de votare s-au înscris doar 1.838 de cetățeni români din diaspora.

Potrivit legislației în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.

O propunere legislativă aflate în procedură de urgență la Parlament prevede prelungirea acestui termen cu 30 de zile.

Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, atrage atenția asura faptului că mai multe țări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondență.

În condițiile în care multe state - și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european - vor interzice înființarea de secții de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus", a declarat președintele AEP.

Guvernul a decis ca alegerile parlamentare să fie organizate pe 6 decembrie.

Alegătorii din diaspora vor putea vota două zile la alegerile parlamentare din acest an, a decis luni plenul Camerei Deputaţilor, care a adoptat un amendament la proiectul de lege propus de USR privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală.

XS
SM
MD
LG