Linkuri accesibilitate

DOCUMENT. În ce condiții se deschid școlile. Scenariul verde a fost schimbat: rata de infectare e de 1 la 1000 de cazuri


Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat noile condițiile pentru redeschiderea școlilor
Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat noile condițiile pentru redeschiderea școlilor

Toate școlile vor fi deschise cu prezență fizică, respectiv în scenariul verde, atunci când rata de infectare e mai mică sau egală cu 1 la 1.000, prevede documentul adoptat joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență(CNSU). În acest scenariu vor fi prezenți la școală toți elevii, de la clasele primare până la liceu, dar și copiii de la creșe și grădinițe.

Un alt scenariu prevăzut în document este cel galben, în care rata de infectare este mai mică sau egală cu 3 la mia de cazuri de infectare. În acestă situație vor face cursuri copii de creșă și grădiniță, dar și elevii de la clasele primare și elevii din clasele terminale - clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

Consultă aici Hotărârea privind deschiderea școlilor

În scenariul roșu, adică în cel în care rate de infectare este de peste 3 la mie, dar mai mică de 6 la mie, vor fi deschise creșele, grădinițele și clasele primare.

Hotărârea pentru scneariile privind redeschiderea școlilor
Hotărârea pentru scneariile privind redeschiderea școlilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat după ședința CNSU că practica elevilor din învățământul tehnologic și profesional va fi făcută la școală, cu respectarea condițiilor impuse de organizatorii de practică.

Vor merge la școală peste 2,4 milioane de elevi”, a spus ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a declarat că scenariul hibrid de la începutul anul școlar nu mai există, dar vor fi condiții în care elevii care nu vor trebui să vină la școală și vor putea învăța la cursurile online. Ministrul a spus că elevii care au în familie persoane vulnerabile sau bolnave pot sta acasă, iar astfel numărul de elevi dintr-o clasă va fi mai mic

Ministrul Educației a spus că miercuri noaptea va da ordinul comun cu regulile care trebuie respectate în școlile deschise. „ Regulile de distanțare vor fi adaptate la regulile și specificul școlii românești. Atâta vreme cât voi considera și mă voi poziționa din perspectiva unui director sau a unui rector nu voi semna acest ordin”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a arătat că elevii vor sta câte doi în bancă, pentru că așa sunt băncile în școlile românești, dar vor purta mască.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG