Linkuri accesibilitate

DOCUMENT EXCLUSIV. Socialistul Moraes vrea să fie șeful negocierilor care decid soarta lui Kovesi la EPPO


Socialistul Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE.
Socialistul Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE.

În scrisoarea obținută de Europa Liberă, europarlamentarul socialist Claude Moraes, președintele comisiei LIBE, îi cere președintelui Parlamentului European să fie șeful negocierilor politice pentru stabilirea procurorului-șef european. Anterior, Moraes s-a întâlnit cu Liviu Dragnea.

Socialistul britanic Claude Moraes îi cere lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, să fie șeful negocierilor politice care vor urma între Parlamentul European și Consiliul UE, pentru stabilirea procurorului-șef european, arată o scrisoare a lui Moraes către Tajani, obținută de Europa Liberă.

Pentru că votul celor două comisii europarlamentare – LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (de buget) – a dat-o câștigătoare pe Laura Codruța Kovesi, în timp ce votul informal al ambasadorilor la UE ai statelor membre (COREPER II) l-a scos câștigător pe francezul Jean-François Bohnert, urmează o procedură de negociere politică între Parlamentul European și Consiliul UE. Moraes dorește să reprezinte, ca negociator, Parlamentul în această procedură desfășurată în spatele ușilor închise.

„În lumina absenței unei convergențe în această etapă, între Parlamentul European și Consiliu, cu privire la candidatul preferat, aș dori să solicit Conferinței Președinților (n.r. –liderii fiecărui grup politic din Parlamentul European) să mă mandateze pe mine, ca președinte al Comisiei LIBE, să negociez cu Consiliul, pentru a ajunge la „un acord comun” cu privire la procurorul-șef european, așa cum este prevăzut la articolul 14 al Regulamentului 2017/1939. Negocierile vor fi conduse cu Consiliul în baza articolului 14 al Regulamentului EPPO. Voi colabora cu președintele Comisiei CONT (n.r. – Ingeborg Gräslle, Germania, PPE). Vă voi ține informați pe deplin pe dumneavoastră și Conferința Președinților, în vederea finalizării procedurii”, scrie Claude Moraes în scrisoarea trimisă lui Tajani și obținută de Europa Liberă.

​Moraes s-a intersectat luni, la București, cu liderul PSD Liviu Dragnea, în Parlamentul României, unde Moraes prezida o conferință pe tema cooperării UE în domeniul securității, organizată în marja președinției românești a Consiliului UE. Nu a fost vorba de o întâlnire oficială. Moraes a fost abordat de Dragnea pe holurile Parlamentului, urmând o discuție de câteva minute, într-o sală goală a Parlamentului.

Laura Codruța Kovesi a ieșit câștigătoare pentru postul de procuror-șef european atât în urma votului din comisia CONT (12 voturi, urmată de francezul Bohnert cu 11 voturi), cât și la votul din comisia LIBE (26 de voturi, urmată de Bohnert cu 22 de voturi). Cu toate acestea, Bohnert a fost dat câștigător, cu 50 de voturi, în urma votului informal desfășurat în cadrul COREPER II (grupul ambasadorilor la UE ai fiecărui stat membru). Aici, reprezentanta României, Luminița Odobescu, ar fi votat împotriva lui Kovesi, dată fiind poziția potrivnică a Guvernului României față de fosta șefă a DNA.

XS
SM
MD
LG