Linkuri accesibilitate

Document: noua Ordonanță pe Energie | Compensarea se reduce până la 255 kwh, taxă de solidaritate pentru profituri


Liderii Coaliție decid noua formă a Ordonanței privind energia și gazele chiar în timpul ședinței de Guvern, iar legea ar urma să se aplice de la 1 septembrie 2022. Imagine generică cu președinții UDMR, PSD și PNL.
Liderii Coaliție decid noua formă a Ordonanței privind energia și gazele chiar în timpul ședinței de Guvern, iar legea ar urma să se aplice de la 1 septembrie 2022. Imagine generică cu președinții UDMR, PSD și PNL.

Guvernul a adoptat o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie, care urmează să fie aplicată începând cu 1 septembrie. Decizia a fost luată, joi, la Palatul Victoria, iar ultima formă a Ordonanței prevede o reducere a compensării energiei până la un consum casnic de 255 kwh.

Producătorii și traderii vor fi obligați să plătească o taxă de solidaritate peste un anumit prag de referință, în sensul că statul nu va accepta să deconteze orice sumă. Valoarea maximă care va fi decontată de stat este de 1,300 de lei/ MWH. Astfel dacă vine o factură la decontare, după 1 septembrie, cu un preț de 1.500 de lei, statul va compensa doar până la pragul de referință de 1.300 de lei.

Textul integral al Ordonanței înainte să intre în ședința de Guvern

Pentru consumatorii casnici, principala modificare în ultima formă a Ordonanței înainte să intre în ședința de guvern, o reprezintă reducerea plafonului până la care se acordă compensarea de la 300 kwh la 255 kwh. IMM-urile vor avea parte de o compensare redusă la 85% din consumul mediu lunar.

„Se extinde perioada de aplicare a Ordonanței de la 1 septembrie 2022 până la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populație rămân aceleași, 0.68 lei până la 100 kwh, între 0 și 300 de kwh, aici este o ușoară schimbare. Prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 kwh, iar diferența între 255 și 300 de kwh se plătește la prețul din contract", a declarat ministrul Energie, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv;
  • maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5

În cazul gazelor naturale, nu aduce modificări pentru consumatorii casnici. Nu există un plafon de consum.

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
  • b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

În cazul producătorilor de gaze naturale care desfășoară activități de extracție onshore și offshore, dar și activități de vânzare a gazelor naturale, vor fi obligați să vândă cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici, pentru a asigura în perioada respectivă necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform anexei nr. 5.

Traderii care vând succesiv cantități de energie electrică cu scopul de a crește prețul în piață vor fi sancționați de ANRE cu 5% din cifra de afaceri.

Ministerul Energie va împutenici reprezentanții săi în AGA societăților de producție de energie electrică unde este acționar să solitice Adunărilor Generale să aprobe strategia de vânzare a energiei electrice pentru următori patru ani.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG