Linkuri accesibilitate

DOCUMENT Scrisoarea șefului Comitetului de selecție către Toader. Aprecierea de care se bucură Kovesi


Laura Codruța Kovesi s-a prezentat vineri, 15 februarie, la secția specială pentru anchetarea magistraților pentru a fi audiată în dosarul făcut la plângerea lui Sebastian Ghiță.
Laura Codruța Kovesi s-a prezentat vineri, 15 februarie, la secția specială pentru anchetarea magistraților pentru a fi audiată în dosarul făcut la plângerea lui Sebastian Ghiță.

În plin scandal produs de punerea sub urmărire penală a Laurei Codruța Kovesi, șeful comisiei de selecție,Ulrike Haberl-Schwarz,îi scrie lui Tudorel Toader pentru a-i detalia motivele care au dus la selectarea acesteia pe prima poziție în cursa pentru funcția de procuror-șef european.

Scrisoarea, datată 14 februarie, așa cum reiese din documentul parvenit Europei Libere, a fost trimisă la cererea Consiliului EU, iar aprecierile la adresa lui Kovesi vin în totală contradicție cu campania de denigrare purtată de actuala putere de la București împotriva ei. ”Realizările impresionanate ale parchetelor pe care le-a condus”,înțelegerea clară a provocărilor viitoare”, ”capacitatea de a rezista la o presiune considerabilă”, ”calități manageriale” și ”experiență vastă” sunt doar câteva dintre calitățile dovedite de Kovesi și care au ”impresionat” comisia de selecție.

Scrisoarea de acum vine după ce în 4 februarie Comitetul de selecție a informat oficial România și pe ministrul Toader asupra reușitei lui Kovesi. Precizările sunt importante: din 24 de candidați eligibili, 11 au fost intervievați de comisia de selecție, iar dintre aceștia candidatul român s-a plasat pe prima poziție, fiind urmată de cei doi candidați ai Franței și Germaniei- Fancois Bohnert și Andres Ritter.

Iată paragraful din scrioarea lui Ulrike Haberl-Schwarz, judecător austriac și președintele Eurojust, care se referă la motivele pentru care Kovesi a fost selectată:

”De-a lungul carierei sale de procuror, dna Kovesi a dobândit experiență vastă în investigarea infracțiunilor financiare, inclusiv infracțiuni contra intereselor financiare ale UE, precum și criminalitate transfrontalieră. Ca Procuror general și procuror-șef al DNA, a demonstrat capacitate de a crea noi proceduri, de a motiva și dezvolta echipa la potențialul maxim și de a rezista la o presiune considerabilă. Comitetul de selecție a apreciat că realizările impresionante ale parchetelor pe care le-a condus sunt o expresie a calităților sale, dedicației și determinării sale. Cu un stil de comunicare clar și captivant, a convins comitetul de înțelegerea clară a provocărilor viitoare, de profesionalismul său și capacitatea de a construi un Parchet European independent și eficient”.

În data de 26 februarie, Codruța Kovesi va fi audiată în comisia LIBE. Punerea ei sub urmărire penală cu doar câteva zile înainte de audiere a provocat stupoare, iar reacțiile de susținere nu au întârziat să apară.

Vineri, Kovesi a fost audiată de procurorii controversatei Secții speciale pentru investigarea magistraților în dosarul deschis în urma plângerii lui Sebastian Ghiță, fugit de justiția română în Serbia,

Scrisoarea lui președintelui comitetului de slecție, Ulrike Haberl-Schwarz, către ministrul Toader

XS
SM
MD
LG