Linkuri accesibilitate

Document UE: Statele membre, acord privind aspirațiile Parteneriatului Estic


Întâlnire UE - Parteneriatul Estic din mai 2019
Întâlnire UE - Parteneriatul Estic din mai 2019

După două săptămâni de negocieri în rândul diplomaților europeni, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind „aspirațiile" de aderare și integrare economică" a vecinilor din estul blocului comunitar.

Conform textului documentului agreat de cei 27 de ambasadori pe 5 mai, consultat de Europa Liberă, reprezintă un răspuns la comunicările făcute de Comisia Europeană privind Parteneriatul Estic în luna martie. Documentul urmează să fie publicat în zilele viitoare.

Programul pentru Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009 fiind menit să aducă Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina mai aproape de blocul comunitar fără o ofertă clară de aderare viitoare.

Georgia, Moldova și Ucraina au semnat de atunci Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv acorduri de comerț liber, dar unele state membre au fost sceptice privind viitoare aderare a acestor state.

Consiliul European „reamintește declarația de la summitul din 2017 a Parteneriatului Estic care recunoaște aspirațiile și alegerea europeană a partenerilor estice", se arată în documentul agreat de ambasadorii statelor membre.

De asemenea, menționează că „alinierea viitoare la piața internă a UE și integrarea economică graduală" a partenerilor estici este „de o importanță cheie".

Limbajul folosit pentru cele două afirmații este similar celui din alte documente folosite de UE.

Mai mulți oficiali europeni au afirmat anterior pentru Europa Liberă că Franța, cu sprijinul mai multor state sudice, insistă pentru încetinirea celor două etape, ceea ce arată că încă nu există unanimitate privind mesajele transmise de UE partenerilor estici.

În schimb, alte părți ale documentului prezintă omisiuni față de documente anterioare.

De exemplu, în fraza în care Consiliul „reafirmă angajamentul comun pentru construcția unui zone comune a democrației împărtășite, a prosperității și stabilității", cuvântul „securitate" a fost omis.

XS
SM
MD
LG