Linkuri accesibilitate

DogeCoin | Gluma de pe Internet care a ajuns să valoreze 10 miliarde de dolari


În procesul de minare a DogeCoin, un computer încearcă să rezolve puzzle-uri logice complicate, pentru a autentifica tranzacții din blockchain. Când procesul este complet, „minerul" primește o sumă în DogeCoin ca recompensă.
În procesul de minare a DogeCoin, un computer încearcă să rezolve puzzle-uri logice complicate, pentru a autentifica tranzacții din blockchain. Când procesul este complet, „minerul" primește o sumă în DogeCoin ca recompensă.

DogeCoin este o criptomonedă care a început ca o glumă. Adesea, pe Internet, multe lucruri încep așa. Dar această glumă s-a transformat în a patra cea mai folosită criptomonedă iar unul dintre cei mai bogați oameni din lume vrea să o ducă până pe Lună. La propriu.

În ultimele câteva săptămâni, criptomoneda DogeCoin a atras atenția publicului datorită lui Elon Musk. Miliardarul a început să posteze pe Twitter despre criptomonedă, ceea ce a dus la creșterea valorii acesteia.

În 2013, imaginea cu un câine Shiba Inu supranumit Doge circula peste tot pe Internet. Adesea, imaginea apărea înconjurată de text, transmițând un monolog intern sarcastic, scris intenționat greșit și folosind fontul Comic Sans. Creatorii DogeCoin au adoptat acest mod de comunicare specific postărilor Doge și pentru criptomoneda lor, care inițial era o glumă cu privire la nebunia colectivă pentru BitCoin.

Criptomonedele prezintă un mod mai ușor de investiții, conform unui expert de la Tradesilvania, un exchange specializat în criptomonede: „Criptomonedele permit investiția cu doar un dolar. Sistemul clasic necesita școală, trader, broker, 50 de mii de dolari - aici, dacă ai un dolar și vrei să îl investești, poți investi. Avantajul este deschiderea sistemului financiar către toate persoanele care au un cont bancar.

DogeCoin, în ascensiune

Restul criptomonedelor se iau în serios. Dar nu DogeCoin. Acest lucru face moneda să pară mai accesibilă în lumea rigidă a finanțelor online.

Timp de câțiva ani, DogeCoin a rămas la granița dintre util și obscur - deși tranzacțiile erau în creștere, nu era o monedă de uz larg. În 2018, platforma de trading Robinhood a adăugat DogeCoin în portofoliul său, astfel moneda s-a putut cumpăra și vinde acolo.

Elon Musk a făcut foarte multă publicitate monedei DogeCoin în ultimele luni. În februarie, valoarea criptomonedei a crescut cu 50% după ce Musk a scris pozitiv despre DogeCoin pe Twitter. În martie, Musk a declarat că doritorii pot cumpăra mașini Tesla cu DogeCoin - acest lucru are potențialul de a stabiliza și legitima criptomoneda. Postările miliardarului au avut același ton glumeț care a înconjurat moneda până acum.

Pe 10 mai, miliardarul a spus că va trimite și o misiune SpaceX pe lună, finanțată prin DogeCoin. SpaceX, condus de Musk, vor să bună bazele comerțului interplanetar prin această criptomonedă.

În ultimele câteva săptămâni, DogeCoin a crescut fiindcă fanii au așteptat cu nerăbdare apariția lui Elon Musk în emisiunea Saturday Night Live. Miliardarul a făcut mai multe referințe la criptomonedă în episodul SNL. Moneda a atins valori-record sâmbătă și apoi a scăzut drastic după apariția televizată a lui Musk, de la 73 de cenți pentru un DogeCoin la 46.

Până de curând, DogeCoin a circulat doar în câteva comunități restrânse și a avut funcții destul de nișate (ca bacșiș pentru postări interesante pe forumul Reddit, de exemplu). Mai mult decât alte criptomonede, DogeCoin rămâne o glumă care atrage o bază de fani dedicați.

În prezent, DogeCoin are o valoare pe piață de aproape 10 miliarde de dolari.

Fondatorii DogeCoin sunt și ei uimiți de succesul monedei. Aceștia încă o consideră absurdă și nu dețin criptomonede DogeCoin. Moneda este volatilă și foarte dependentă de gradul său de popularitate - de aceea, când celebrități ca Elon Musk scriu pe Twitter despre DogeCoin, valoarea sa crește.

DogeCoin nu diferă foarte mult de alte criptomonede, dar modul în care este implementată poate aduce anumite riscuri sau volatilități”, menționează expertul de la Tradesilvania.

Moneda DogeCoin poate fi „minată” - prin accesarea unor site-uri-robinet, utilizatorii primesc o mică sumă de DogeCoin pe care apoi o pot folosi în interacțiunile cu alți membri ai comunității. Datorită software-ului pe care se bazează, poate exista o valoare nelimitată de DogeCoin, spre deosebire de BitCoin, care poate exista într-un număr limitat la 21 de milioane.

Cum funcționează criptomonedele?

Criptomonedele sunt monede nebancare decentralizate și nereglementate. Criptomonedele precum BitCoin și DogeCoin funcționează prin tehnologia blockchain. Blockchain, ca structură de date, distribuie informația între blocuri legate unele de altele într-un mod decentralizat. Modul în care se unesc aceste blocuri crează un istoric transparent al tranzacțiilor: odată înregistrate, datele din orice bloc care înregistrează o tranzacție nu mai pot fi modificate retroactiv.

Valuta normală, de exemplu dolarul, are valoare pentru că guvernele garantează că o bancnotă de 10 dolari poate fi schimbată cu bunuri și servicii în valoare de 10 dolari. Potrivit expertului de la Tradesilvania, „rolul criptomonedelor este de stocare de valoare, ca și aurul. Transferul respectivei valori între două persoane se face foarte ușor și la costuri minime. Este și valoarea de speculă, iar asta nu e diferit față de speculele normale. Există persoane care pariază pe creștere sau pe scădere. Unele monede sunt stabile la valoarea 1:1 cu dolarul. Se poate face prin ele transfer de valoare fără variație, care va rămâne aceeași și peste o lună”.

În principiu, oricine are suficiente cunoștințe și resurse poate crea o criptomonedă. Acestea nu trebuie reglementate de la bun început, ci doar în cazul în care devin mai populare.

În Europa, majoritatea țărilor încearcă să creeze un cadru de autorizare. La noi e ieșită legea, dar nu Hotărârea de Guvern care să detalieze cum se va face autorizarea. Va fi apoi o perioadă de autorizare de 12 luni după Hotărârea de Guvern”, explică sursa de la Tradesilvania. „Există foarte mult interes în România, dar lumea încă nu e educată, nu știe cum să navigheze domeniul. Dar lumea începe cu sume mici și învață”.

XS
SM
MD
LG