Linkuri accesibilitate

Doi ani de război. Cum s-au integrat elevii ucraineni în școlile din România


Doi ani de război. Cum s-au integrat elevii ucraineni în școlile din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:54 0:00

258 de elevi ucraineni participă zilnic la cursurile ținute în limba ucraineană de profesorii din Ucraina, refugiați la București, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.

În fiecare zi, la ora 15:00 sună clopoțelul pentru ca elevii ucraineni să intre la ore. Nu lipsesc decât dacă sunt bolnavi.

Chiar dacă s-au străduit în ultimii doi ani, cei mai mult dintre elevii ucraineni nu știu limba română. Mulți înțeleg bine ce vorbesc românii, dar nu pot purta încă o conversație. Pentru ei important e că au un loc unde să vină și să învețe în limba ucraineană și să fie împreună. Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală este prima școală românească care a deschis un hub educațional pentru ucraineni în martie 2022.

La doi ani de la începutul războiului, numărul copiilor ucraineni din școlile românești a crescut de zece ori. Dacă la finalul lui 2022 erau peste 3.600 de elevi ucraineni, în februarie 2024 numărul lor a ajuns la 37.905.

Cei mai mulți învață în huburi educaționale în limba ucraineană. Datele de la Ministerul Educației arată că, din cei 37.905 elevi ucraineni, 26.969 învață ca audienți, adică doar ascultă lecțiile, fără să dea examene, în timp ce 10.936 sunt înscriși în învățământul românesc și dau examene la fel ca elevii români.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG