Linkuri accesibilitate

Doi fotoreporteri, din care unul de la RFE/RL, condamnați la închisoare în Belarus


Fotojurnalistul Uladz Hrydzin, aflat în închisoare

Un tribunal din Minsk a condamnat doi fotoreporteri - inclusiv unul de la RFE / RL - găsiți vinovați pentru încălcarea legii din Belarus privind adunările publice și i-a condamnat pe fiecare la câte 11 zile de închisoare.

Instanța districtuală Frunze i-a găsit vinovați, în timpul unui proces din 16 septembrie, pe fotojurnalistul RFE / RL Uladz Hrydzin și pe un alt fotograf, Alexandr Vasiukovici. Al treilea bărbat, prietenul lor Iahor Kaliahin, a fost amendat cu 540 de ruble (210 dolari) sub aceeași acuzație.

Cei trei au fost reținuți într-un bar din Minsk de un grup de bărbați care purtau cagule, pe 13 septembrie, ziua în care zeci de mii de oameni s-au adunat în capitala belarusă pentru a protesta împotriva rezultatelor oficiale de la alegerile prezidențiale din 9 august care i-au conferit lui Alexandr Lukașenko al șaselea mandat de președinte.

Fotogalerie a reporterului RFE/RL Uladz Hrydzin, condamnat miercuri de instanța din Belarus

Ministerul de Interne a raportat peste 400 de arestări în acea zi.

„RFE / RL deplânge condamnările la închisoare impuse jurnaliștilor Uladz Hrydzin și Alexandr Vasiukovici, pur și simplu pentru că au făcut ceea ce fac jurnaliștii - au transmis știrile", a declarat președintele în exercițiu al RFE / RL, Daisy Sindelar.

„Aceste sentințe sunt ultimele exemple ale atacului continuu al guvernului belarus asupra jurnalismului independent - și o încercare clară de a-i reduce la tăcere pe jurnaliștii care spun adevărul despre alegerile profund defectuoase din Belarus și represiunea brutală împotriva cetățenilor la care întreaga lume asistă de atâtea săptămâni", a spus ea.

Hrydzin, căruia i-a fost retrasă recent acreditarea de jurnalist străin, a fost reținut chiar înainte să trimită fotografii ale protestului către redacția RFE / RL.

Protestatarii și liderii opoziției spun că alegerile au fost fraudate.

Lukașenko, care a obținut puțin peste 80% din voturi, conform rezultatelor oficiale, neagă orice fraudă.

De la vot, mii de oameni au fost reținuți și bătuți de poliție, în timp ce aproape toți liderii cheie ai opoziției au fost obligați să părăsească țara sau au fost arestați într-o represiune crescândă, condamnată de Statele Unite și de Uniunea Europeană.

Represiunea include amuțirea presei.

Pe 4 septembrie, șase jurnaliști din Belarus au fost condamnați la trei zile de închisoare după ce au fost reținuți în timp ce transmiteau de la un protest anti-guvernamental din capitala Belarusului, Minsk.

Autoritățile din Belarus au retras acreditările a cel puțin 17 jurnaliști de la redacții străine importante - inclusiv cinci de la RFE / RL - care au acoperit protestele din întreaga țară.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG