Linkuri accesibilitate

Încă doi jurnaliști au fost arestați în Rusia


Serghei Karelin a apărut sâmbătă în fața unei instanțe din regiunea Murmansk din Rusia. El și colegul său jurnalist rus Konstantin Gabov au fost acuzați de „extremism” pentru că au lucrat pentru un grup fondat de fostul lider al opoziției Alexei Navalnîi.
Serghei Karelin a apărut sâmbătă în fața unei instanțe din regiunea Murmansk din Rusia. El și colegul său jurnalist rus Konstantin Gabov au fost acuzați de „extremism” pentru că au lucrat pentru un grup fondat de fostul lider al opoziției Alexei Navalnîi.

Noi măsuri de represiune împotriva presei independente din Rusia au fost luate în weekend. Doi jurnaliști care au presupuse legături cu Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi și instituții de știri occidentale au fost arestați și acuzați de „extremism”.

Instanțele ruse au ordonat pe 27 și 28 aprilie reținerea lui Konstantin Gabov, la Moscova, respectiv a lui Serghei Karelin, la Murmansk, sub acuzația că au colaborat cu canalul YouTube Navalny Live. Ambii bărbați au negat acuzațiile împotriva lor, transmite RFE/RL.

Gabov a fost plasat în arest preventiv timp de două luni, după ce procurorii l-au acuzat că a luat parte la activitățile unei „organizații extremiste”, spunând că a pregătit videoclipuri și fotografii pentru Navalny Live.

Navalny Live este condus de susținători ai lui Navalnîi, un critic vocal al Kremlinului care a murit într-o închisoare arctică în februarie, în circumstanțe suspecte.

Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, care transmite pe YouTube din afara Rusiei, a fost desemnată „agent străin” și grup extremist de către autoritățile ruse, acțiuni folosite adesea de Kremlin pentru a reduce la tăcere vocile independente, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

Konstantin Gabov, în timpul audierilor de la Moscova.
Konstantin Gabov, în timpul audierilor de la Moscova.

Videoclipul instanței l-a arătat pe Gabov într-o cușcă din sala de judecată, cu brațele încrucișate.

Înregistrările instanței arată că jurnalistul a lucrat pentru instituții de știri străine și interne, inclusiv Reuters și Deutsche Welle.

Separat, poliția din orașul Murmansk din nordul țării l-a reținut pe Karelin, în vârstă de 41 de ani, tot sub acuzații de „extremism”, după ce procurorii au susținut că a cooperat cu echipa lui Navalnîi și a creat videoclipuri pentru canalul de YouTube.

Unele rapoarte au spus că Karelin a fost reținut pe 26 aprilie.

Karelin, jurnalist video și cameraman, a lucrat cu AP și Deutsche Welle, printre alte publicații, potrivit înregistrărilor instanței.

Grupul media Kholod, care funcționează din afara Rusiei, a estimat pe 9 aprilie că cel puțin 53 de persoane au fost arestate pentru activitatea lor legată de fundația Navalnîi.

18 dintre aceste persoane au fost deja condamnate. 19 persoane au reușit să părăsească Rusia înainte de a fi reținute.

Ce mai recent, pe 29 martie, un tribunal din Moscova a acuzat-o pe jurnalista rusă Antonina Favorskaia, reporter pentru SOTAvision media, de participarea la o organizație extremistă în legătură cu presupuse postări pe site-uri web și platforme de socializare legate de fundația Navalnîi.

Potrivit anchetatorilor, ea a colectat materiale, a filmat și editat videoclipuri și a creat publicații pentru fundația lui Navalnîi.

Favorskaia a relatat audierile lui Navalnîi ani de zile și a filmat ultimul videoclip care îl arată pe criticul Kremlinului în viață pe 15 februarie la o audiere în instanță la care a participat printr-o legătură video dintr-o închisoare arctică. A doua zi, Navalnîi a murit în închisoare.

Liderii occidentali și grupurile pentru drepturile omului au condamnat în mod regulat arestarea jurnaliștilor și reprimarea vocilor independente din Rusia.

Pe 25 aprilie, Parlamentul European a aprobat o rezoluție care solicită „eliberarea imediată și necondiționată” a tuturor prizonierilor politici deținuți în Rusia, inclusiv a jurnaliștilor Alsu Kurmașeva de la RFE/RL și Evan Gerșkovici de la The Wall Street Journal.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG