Linkuri accesibilitate

Dominic Friz a fost validat primar al Timișoarei


Romania, Dominic Fritz în campania pentru primăria Timișoarei
Romania, Dominic Fritz în campania pentru primăria Timișoarei

Tribunalul Timiș a respins cele trei contestații împotriva mandatului câștigat de Dominic Fritz în fruntea Primăriei municipiului Timișoara.

„Tribunalul Timiș a respins cele trei apeluri împotriva hotărârii de validare a mandatului meu de primar, prin care se invoca o incompatibilitate între calitatea mea de cetățean european și dreptul de a candida la Primărie. Judecătorii au confirmat legalitatea validării mandatului meu, a candidaturii mele și votul timișorenilor. S-a respins de asemenea cererea de sesizare a Curții Constituționale", a anunțat noul primar al Timișoarei pe Facebook.

Candidatul USR-PLUS urmează să depună jurământul și să preia vineri mandatul de primar.

„Este o victorie nu doar a mea ca persoană, este a timișorenilor care au dat votul lor unui cetățean european. Decizia de azi consfințește acest vot. A învins o idee, a Europei comune, principiul că orice cetățean european are dreptul să participe la alegeri în localitatea în care a ales să se stabilească. Este și o victorie pentru toți românii care s-au stabilit în alte state europene și cărora li se recunoaște un drept fundamental, acela de a fi implicați în deciziile privind direcția comunităților în care trăiesc", a precizat Dominic Fritz.

Cine l-a contestat pe Dominic Fritz și ce motive au invocat

Adrian Popescu, fost contracandidat al lui Dominic Fritz la primăria municipiului din partea ALDE. Popescu a anunțat pe Facebook că atacă legalitatea declarării domiciliului cetățeanului străin, invocând Legea 115/2015. Adrian Popescu a obținut 548 de voturi la algerile din 27 septembrie, adică nici 1% din voturile valide. În campanie, Adrian Popescu se prezenta astfel electoratului: „În decursul vieţii am făcut de toate: de la mecanic la afacerist şi apoi la avocat. Şi tot ceea ce am făcut, am făcut din pasiune”.

Monica Lia Hărmănescu, cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară-USAMV Timișoara, membră PNL, care și-a exprimat agresiv poziția față de candidatul USR-Plus pe blogul propriu, preluând clișee de campanie despre „străinul șomer” care vrea să subordoneze orașul european al lui Robu. Ea anticipează acțiunea de contestare motivând pe blog cu articole din Constituție, inclusiv cu faptul că imnul național este „Deșteaptă-te române”, iar limba oficială este limba română. Monica Hărmănescu este înregistrată cu numeroase alte litigii pe site-ul justiției.

Călin Narcis Petrescu a fost DJ la Radio Timișoara, concediat în 2020 în urma unei sancțiuni aplicată fiindcă și-a părăsit emisiunea transmisă în direct. Acesta a însoțit echipa de campanie a PNL și a fost prezent la sediul partidului în seara alegerilor locale. Petrescu postează permanent pe pagina proprie de Facebook comunicatele prefectului liberal, precum și mesaje ale unor apropiați ai fostului primar Nicolae Robu.

Dominic Fritz a câştigat alegerile pentru primăria Timișoara cu 52,66% din voturi, învingându-l pe primarul în funcție Nicolae Robu, susținut de PNL.

XS
SM
MD
LG