Se știe că ori de câte ori oficialități din propria administrație declară public ceva, în contradicție cu poziția sau interesele președintelui Trump, acesta le atacă public și, de multe ori, ridiculizează. Ziua de ieri nu a fost o excepție.
Este meritul directorului pentru informații, Dan Coats, și al directoarei CIA, Gina Haspel, că, fiind constienți de posibilele consecințe, au prezentat în Congres propriile concluzii, nealterate politic, cu privire la teme importante.
Au spus că Iranul continuă să exercite o influență nocivă în regiune, în special în Liban și Siria, dar că nu încalcă prevederile acordului nuclear. Trump a anulat acordul nuclear cu Iranul, semnat de Obama, și susține că, grație conducerii sale, comportamentul internațional al Iranului s-a schimbat.
Raportul serviciilor mai arată că gruparea teroristă ISIS nu este încă pe deplin înfrântă. Are încă celule influente în multe țări și constituie un pericol. Președintele a spus când a anunțat retragerea din Siria că ISIS a fost înfrânt, pentru ca ieri să își mai nuanțeze declarația, arătând că asta se va întâmpla curând.
Președintele Trump, care se va întâlni din nou în curând cu liderul nord-corean Kim Jong Un, consideră că țara comunistă nu mai reprezintă un pericol și că denuclearizarea are șanse “decente” de materializare. Agentiile de informatii cred că regimul nord corean nu a oferit suficiente motive să se creadă că pericolul nu mai există. În mesaje tweeter succesive de după audierea liderilor agențiilor de informații, Trump a spus că serviciile sunt “pasive” și “naive” cu privire la Iran, ajungând chiar să scrie că “serviciile ar trebui să se întoarcă la școală”.
Până acum, când analizele acestora se băteau cap în cap cu pozițiile președintelui, acesta fie le-a ignorat, fie a pretins ca spun altceva decât ceea ce spuneau. Acum însă, disensiunile au devenit vizibile. Șefii tuturor acestor servicii au fost numiți de președinte și pozițiile lor sunt la discreția lui Donald Trump. Ei reprezintă însă instituții solide, care au ca rol să-i sfătuiasca pe cei care iau decizii și, în virtutea acestui fapt, au optat să prezinte la Congres, ceea ce au constatat, nu o variantă alterată politic.
Rămâne de văzut cum va evolua această relație, dar inamicii Americii – între care raportul agențiilor menționează China și Rusia – nu pot decât să se bucure având în față o priveliște conflictuală, în spațiul decizional american.