Linkuri accesibilitate

Donald Trump a notificat oficial ONU privind retragerea SUA din OMS


Președintele american Donald Trump
Președintele american Donald Trump

Statele Unite vor părăsi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 6 iulie 2021, a anunțat marți seară Organizația Națiunilor Unite (ONU), după ce a primit notificare privind decizia președintelui Donald Trump, care a acuzat OMS că este o marionetă a Chinei.

Donald Trump a anunțat decizia, cu mai bine de o lună în urmă, avea obligația de a trimite o notificare cu un an înainte de retragere și va trebui să plătească toate contribuțiile Statelor Unite conform acordului comun din 1948 cu Congresul american. Statele Unite datorează OMS mai mult 200 de milioane de dolari, conform site-ului OMS.

După mai bine de 70 de ani de când sunt membre, Statele Unite au părăsit OMS după escaladarea tensiunilor cu China pe fondul pandemiei de coronavirus, care a izbucnit la finalul anului trecut în orașul chinez Wuhan.

OMS a negat acuzația lui Trump că ar fi împrăștiat „dezinformări" ale Chinei privind virusul.

Decizia lui Trump poate fi întoarsă, însă, până la intrarea în vigoare dacă va fi învins în alegerile din noiembrie de către democratul Joe Biden.

Trump a oprit finanțarea OMS în luna aprilie, iar în 18 mai a trimis organizației o scrisoare în care îi oferă 30 de zile în care îi cere se se oblige la reforme. Liderul de la Casa Albă a anunțat că va retrage SUA două săptămâni mai târziu.

Organizația Mondială a Sănătății este o agenție internațională independentă în cadrul Organizației Națiunilor Unite și este formată din 194 de membri.

De la venirea la Casa Alba, Donald Trump a mai retras Statele Unite din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, agenția culturală a ONU, acordul de la Paris privind schimbările climatice sau acordul nuclear încheiat de marile puteri cu Iranul.

XS
SM
MD
LG