Linkuri accesibilitate

Donald Trump anunță că va folosi armata pentru a opri protestele violente


Președintele american Donald Trump a anunțat că va mobiliza toate resursele federale disponibile, civile şi militare, pentru a opri revoltele, jafurile, vandalismul, atentatele şi distrugerea de bunuri şi pentru a proteja drepturile americanilor care respectă legea, într-o primă declarație susținută de la escaladarea violențelor în cadrul protestelor generate de uciderea unui afro-american de către un polițist caucazian în Minneapolis, Minnesota.

Prima şi cea mai înaltă datorie a mea ca preşedinte este să apăr marea noastră ţară şi poporul american. Am depus jurământ pentru a susţine legile naţiunii noastre şi asta voi face.", şi-a început Trump discursul.

Președintele american a anunțat folosirea armatei pentru oprirea violențelor și a criticat guvernatorii pentru lipsa de acțiune.

Voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva eu repede problema, dacă ei (guvernatorii - n.r.) nu sunt în stare. Acționez rapid și ferm pentru a ne proteja măreața noastră capitală, Washington, DC. Ce s-a întâmplat noaptea trecută în acest oraș este o rușine totală”, a spus Donald Trump.

Președintele american a numit violențele din ultimele zile drept forme de „terorism intern".

Acestea nu sunt acte de protest paşnic. Acestea sunt acte de terorism intern. Distrugerea de vieţi nevinovate şi vărsarea de sânge nevinovat este o ofensă adusă umanităţii şi o crimă împotriva lui Dumnezeu", a adăugat Trump.

NO COMMENT: A șasea zi de proteste în SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Restricţiile se vor „aplica cu stricteţe”, avertizează el. Oricine încalcă regilile va fi arestat, reţinut şi urmărit penal conform legii, a afirmat Trump.

Liderul de la Casa Albă a mai anunțat că organizatorii „terorii” se vor confrunta cu pedepse penale severe şi pedepse îndelungate în închisoare, menţionând gruparea Antifa.

De asemenea, a arătat că va folosi armata pentru oprirea violențelor.

În timp ce vorbim, trimit mii şi mii de soldaţi puternic înarmaţi, personal militar şi ofiţeri de aplicare a legii pentru a opri revoltele, jafurile, vandalismul, atentatele şi distrugerea de bunuri”, a declarat acesta.

De asemenea, preşedintele SUA s-a referit şi la moartea lui George Floyd, promiţând că „moartea sa nu va fi în zadar”.

Sunt preşedintele dumneavoastră de drept şi ordine şi un aliat al tuturor protestelor paşnice", a continuat el.

Dar în ultimele zile naţiunea noastră a fost strânsă de anarhişti profesionişti, mafioţi violenţi, incendiari, jefuitori, criminali, revolte, Antifa şi alţii”, a spus Trump.

Președintele american a mai criticat guvernatorii pentru lipsa măsurilor implementate.

Mai multe state şi guverne locale nu au reuşit să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja cetăţenii", a adăugat el, apoi a spus: „Vindecarea nu ura. Justiţia nu haosul. Aceasta este misiunea noastră şi vom reuşi 100 la sută. Vom reuşi. Ţara noastră câştigă întotdeauna. Dacă răutatea sau violenţa domneşte, nimeni dintre noi nu este liber".

Şi-a încheiat declaraţia către naţiune spunând: „Acum o să-mi aduc omagiile într-un loc foarte, foarte special”, după care s-a îndreptat către biserica St. John's din apropierea Casei Albe.

Mai devreme, Trump le-a spus guvernatorilor în timpul unui apel telefonic că sunt „slabi” şi că s-au făcut de ruşine în faţa lumii din cauza răspunsurilor pe care le-au avut la proteste.

George Floyd a decedat pe 25 mai în timpul unei arestări în Minneapolis. Ofițerul de poliție caucazian l-a imobilizat pe Floyd cu genunchiul pe gât timp de mai multe minute, deși Floyd era încătușat și neînarmat și spunea în mod repetat că nu poate respira.

Moartea lui George Floyd este cel mai recent caz de brutalitate a poliției față de comunitatea afroamericană, multe dintre acestea fiind documentate de martori cu ajutorul telefoanelor mobile, fapt ce a generat proteste de amploare la nivel național.

Cei patru polițiști implicați în arestarea lui Floyd au fost concediați, iar ofițerul care l-a imobilizat a fost pus sub acuzare. Aceste decizii nu au reușit însă să calmeze spiritele în SUA.

O autopsie preliminară nu a demonstrat semne fizice de asfixiere traumatică sau strangulare și că „efectul combinat al acțiunilor fizice de reținere cu alte afecțiuni ale acestuia și posibile substanțe intoxicante din sistemul său puteau contribui la deces”. Raportul nu este unul definitiv.

XS
SM
MD
LG