Linkuri accesibilitate

Donald Trump ar fi cerut consilierilor opțiuni pentru atacarea Iranului


Cu două luni rămase din mandatul prezidențial, Donald Trump și-ar fi întrebat principalii consilieri despre opțiuni privind atacarea facilităților nucleare ale Iranului, conform mai multor relatări ale presei americane.

În timpul unei întâlniri din Biroul Oval din 12 noiembrie, Trump a întrebat mai mulți oficiali, inclusiv vicepreședintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo și şefului statului major generalul Mark Milley, „dacă are opțiuni pentru a ținti principala bază nucleară a Iranului în următoarele săptămâni", a scris New York Times pe 16 noiembrie.

Oficialii de top „l-au descurajat pe președinte din a merge mai departe cu o lovitură militară", avertizând că o asemenea mutare ar atrage un conflict mai amplu în ultimele sale săptămâni de președinție, potrivit sursei citate.

Un oficial american a confirmat informația pentru Reuters pe 17 noiembrie.

„A cerut opțiuni. I-au oferit scenarii și în cele din urmă a decis să nu meargă mai departe", a arătat oficialul citat de Reuters.

Trump a cerut aceste opțiuni după o informare făcută de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit de 12 ori faţă de cantitatea permisă prin acordul nuclear din 2015.

Casa Albă a refuzat să comenteze pe marginea dezvăluirilor presei.

AIEA a afirmat în ultimul său raport trimestrial asupra Iranului că stocul de uraniu îmbogăţit al acestei ţări a depăşit 2.400 de kilograme, cu mult peste cele 202.8 kilograme permise în cadrul acordului nuclear din 2015 cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

Regimul de la Teheran a început să ignore prevederile-cheie ale acordului anul trecut, după ce preşedintele Donald Trump a decis ca SUA să părăsească acordul şi a restabilit sancţiuni la adresa Iranului.

Preşedintele ales Joe Biden a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa acordului, dar acest lucru se va dovedi mai greu de realizat în contextul în care actualul lider de la Casa Albă va tensiona relațiile cu Iranul, iar regimul de la Teheran va continua să nu respecte prevederile inițiale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG