Linkuri accesibilitate

Donald Trump, către China: „Va plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii"


Donald Trump, într-un mesaj către americani după externarea din spital

Președintele SUA, Donald Trump, a a revenit cu critici la adresa Chinei pentru felul în care a gestionat criza coronavirusului care s-a extins ca o pandemie la nivel global.

El a afirmat că „va plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”, într-un videoclip filmat miercuri la Casa Albă în care Trump vorbește despre situația dramatică din America, provocată de pandemia de COVID-19.

Afirmația lui Donald Trump vine într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China sunt extrem de instabile, atât diplomatic, cât şi militar. China şi-a exprimat pretenţiile teritoriale în Marea Chinei de Sud, în Himalaya şi asupra Taiwanului, care are o independenţă neproclamată oficial, toate, zone în care SUA sunt deja implicate militar sau ar putea fi uşor implicate în cazul unui conflict.

În ultimele săptămâni, Forţele Armate Chineze au lansat o rafală de videoclipuri care promovau capacitatea lor de a se confrunta cu SUA, în timp ce mass-media de stat avertiza Washingtonul să nu pună la încercare Beijingul, pe fondul sărbătoririi a 70 de ani de când China a intrat în războiul din Coreea, numit în chineză „Războiul de rezistenţă împotriva agresiunii SUA şi de ajutorare a Coreei”.

Promisiunile lui Trump de a face China „să plătească” sunt cu certitudine o referire la relaţiile comerciale cu Beijingul, ambele ţări fiind deja implicate într-un război comercial.

Beijingul speră la o restabilire a normalităţii după alegerile prezidențiale din noiembrie, când, fie Trump va câştiga un al doilea mandat şi ar fi de aşteptat să îşi nuanţeze discursul agresiv, fie va fi înlocuit de candidatul democrat Joe Biden.

Tensiunile dintre cele două state privind responsabilitatea pe care China o poartă pentru extinderea pandemiei a fost vizibilă și la Adunarea Generală a ONU de la finalul lunii septembrie.

Președintele american Donald Trump a cerut, în sesiunea anuală a ONU, responsabilizarea Chinei și a Organizației Mondiale a Sănătății pentru declanșarea pandemiei de coronavirus și răspândirea ei la nivel global.

Printre acestea, președintele american a menționat decizia părții chineze de a-și lăsa cetățenii să părăsească țara la începutul pandemiei de coronavirus, deși în interiorul Chinei circulația era oprită. Un alt exemplu invocat de președintele Donald Trump a fost întârzierea cu care Organizația Mondială a Sănătății a arătat că virusul se transmite de la om la om, după ce China, sptămâni bune la începutul pandemiei dădea asigurări că lucrurile ar fi stat invers. A fost nevoie de intervenția cercetătorilor din alte țări pentru ca OMS să preia avertismentul despre puterea de propagare a coronavirusului de la om la om.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG