Linkuri accesibilitate

 
Donald Trump cere anularea procesului de corupție al lui Beniamin Netanyahu, pe care îl consideră „o vânătoare de vrăjitoare”

Donald Trump cere anularea procesului de corupție al lui Beniamin Netanyahu, pe care îl consideră „o vânătoare de vrăjitoare”


Donald Trump cere anularea procesului de corupție al lui Beniamin Netanyahu
Donald Trump cere anularea procesului de corupție al lui Beniamin Netanyahu

Președintele SUA, Donald Trump, a intervenit public în sprijinul premierului israelian Beniamin Netanyahu și a cerut anularea procesului de corupție în care oficialul israelian este implicat. Trump a descris procesul de corupție în care e implicat Netanyahu drept „o vânătoare de vrăjitoare”.

Donald Trump a lăudat contribuțiile lui Netanyahu în conflictele în care e implicat Israelul, numindu-l „marele prim-ministru al Israelului în timp de război” și „un mare erou” care a dat dovadă de „iubire pentru Țara Sfântă”.

„Bibi și cu mine am trecut împreună prin IAD, luptând împotriva unui inamic de lungă durată și foarte inteligent al Israelului, Iranul, iar Bibi nu putea fi mai bun, mai ager sau mai puternic”, a scris Trump.

El a cerut ca procesul lui Netanyahu „să fie ANULAT IMEDIAT” sau ca premierul să primească „o grațiere”, argumentând că acuzațiile sunt motivate politic.

Liderul american a sus că procesul în care Netanyahu a fost chemat în instanță luni, 30 iunie 2025, este „de neconceput” pentru un lider care „a dat atât de mult” Israelului.

Intervenția lui Trump survine la scurt timp după un conflict de 12 zile între Israel și Iran, în care Israelul a bombardat instalații nucleare și militare iraniene, iar Iranul a răspuns cu valuri de rachete.

SUA au sprijinit Israelul, lansând atacuri asupra unor facilități nucleare iraniene.

Trump a anunțat un armistițiu marți, 24 iunie, afirmând că SUA au „salvat Israelul” și a criticat dur Israelul pentru pregătirea unui atac ulterior de după intrarea în vigoare a încetării focului.

Procesul de corupție al lui Netanyahu

Beniamin Netanyahu este inculpat în trei dosare majore de corupție, deschise în 2019, fiind primul premier israelian în funcție judecat penal. Procesul a început în 2020 și este încă în desfășurare.

Netanyahu și soția sa, Sara, sunt acuzați că au acceptat cadouri de lux în valoare de peste 260.000 de dolari (țigări, bijuterii, șampanie) de la miliardari, în schimbul unor favoruri politice.

De asemenea, Netanyahu este acuzat că a încercat să negocieze o acoperire mediatică favorabilă cu un magnat media, oferind în schimb legi care să afecteze concurența acestuia.

Considerat cel mai grav, acest dosar îl acuză pe Netanyahu de abuz de putere și fraudă, pentru favorizarea companiei de telecomunicații Bezeq în schimbul unei acoperiri pozitive în presa controlată de proprietarul companiei.

Netanyahu neagă toate acuzațiile, susținând că sunt parte a unei „vânători de vrăjitoare” motivate politic. Procesul a fost amânat de mai multe ori din cauza războiului din Gaza și a conflictului din Liban, ultimele cereri de amânare fiind făcute de Netanyahu însuși.

Reformele judiciare controversate

În perioada 2023-2025, guvernul condus de Netanyahu a promovat reforme judiciare controversate, care reduc puterea Curții Supreme și a comitetelor independente în numirea judecătorilor.

O lege adoptată în martie 2025, care modifică componența Comitetului de Selecție Judiciară și acordă guvernului un rol mai mare în numirea judecătorilor, urmează să intre în vigoare în următorul mandat parlamentar.

Scopul declarat al reformelor este „restabilirea echilibrului” între puterile statului, dar criticii susțin că acestea subminează independența justiției și încearcă să-l protejeze pe Netanyahu de urmărirea penală.

Aceste reforme au declanșat proteste masive în Israel, considerate cele mai ample din istoria țării, cu mii de cetățeni ieșind în stradă pentru a apăra independența sistemului judiciar.

În 2025, Netanyahu a încercat să-l demită pe Ronen Bar, șeful serviciului intern de securitate Shin Bet, care a fost implicat în anchetele împotriva unor apropiați ai premierului.

Curtea Supremă a suspendat temporar această decizie, iar Bar l-a acuzat public pe Netanyahu de presiuni și de încercarea de a influența anchetele.

SUA l-au susținut pe Netanyahu și după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis la 21 noiembrie 2024 mandate de arest pentru premierul Beniamin Netanyahu și a ministrului Apărării Yoav Gallant, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității.

Statelor Unite, care nu recunosc jurisdicția CPI, au criticat acțiunile Curții în acest caz pe care le consideră nejustificate și parte a unei agende politice.

Articol redactat cu informații oferite de AFP, Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG