Linkuri accesibilitate

Donald Trump ia în considerare să îl grațieze pe Michael Flynn


Michael Flynn, fost consilier pentru securitate națională
Michael Flynn, fost consilier pentru securitate națională

Președintele american Donald Trump ia în considerare grațierea fostului consilier pentru securitate națională Michael Flynn, care a pledat vinovat în 2017 că a mințit FBI-ul privind contactele sale cu rușii, informează presa americană.

Trump le-a spus consilierilor că intenționează să-l includă pe Flynn într-o serie de grațieri pe care le va emite în ultimele zile ale președinției sale, au raportat Axios și The New York Times pe 24 noiembrie, citând surse neidentificate.

Discuțiile secrete ale lui Flynn cu ambasadorul Rusiei la Washington în decembrie 2016 au fost una din principalele probe alei anchetei asupra amestecului Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 și dacă a existat vreo coordonare între campania lui Trump și guvernul rus în alegeri.

Trump l-a concediat pe Flynn în februarie 2017, dar președintele a susținut că ancheta a fost o „vânătoare de vrăjitoare” politică și că Flynn era un „om bun”.

Flynn, general al armatei în retragere și fost șef al Agenției de Informații pentru Apărare, a pledat de două ori vinovat că a mințit FBI cu privire la interacțiunile pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite în timpul tranziției prezidențiale la sfârșitul anului 2016 și la începutul anului 2017.

Dar el a încercat să retragă recunoașterea, susținând că procurorii i-au încălcat drepturile și l-au înșelat în acordul încheiat.

În luna mai, Departamentul de Justiție și-a retras cazul împotriva lui Flynn, spunând că presupusele minciuni către FBI nu erau semnificative. Însă judecătorul federal care a prezidat cazul lui Flynn a cerut o nouă revizuire judiciară a dosarului.

O grațiere din partea lui Trump ar scoate dosarul în afara instanțelor.

Trump, pe 10 iulie, a comutat sentința fostului consilier Roger Stone, chiar înainte ca acesta să se prezinte la închisoare. El a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni pentru că a mințit Congresul, a falsificat mărturii și a obstrucționat ancheta Camerei pentru a afla dacă campania lui Trump a intrat în contact cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016.

Clemența prezidențială s-a oprit în cazul lui Roger Stone fără o grațiere totală.

Deși raportul procurorului special privind ancheta a detaliat interacțiunile multiple dintre campania Trump din 2016 și Rusia, acesta a găsit insuficiente dovezi pentru a stabili o conspirație criminală între campanie și Kremlin pentru a înclina rezultatul alegerilor.

XS
SM
MD
LG