Linkuri accesibilitate

Donald Trump insistă pentru invitarea Rusiei în G7


Întâlnire între Vladimir Putin și Donald Trump la summitul G20
Întâlnire între Vladimir Putin și Donald Trump la summitul G20

Președintele american Donald Trump a numit o decizie de „bun simț" invitarea omologului său rus Vladimir Putin la un summit extins al G7 (grupul celor mai dezvoltate economic șapte state ale lumii).

Donald Trump a afirmat că statele din G7 trebuie să vorbească trebuie să vorbească cu Rusia în ciuda politicilor sale de pe scena internațională și a anexării ilegale a Crimeei de la Ucraina.

„Nu e o întrebare privind ce a făcut. Este una de bun simț", a afirmat președintele american într-un interviu pentru Fox News.

„​Problema este că multe dintre lucrurile despre care vorbim sunt despre Putin, așa că doar stăm pierzând timp pentru că trebuie să ne încheiem întâlnirile și după cineva trebuie să îl sune pe Putin sau să negocieze cu Putin pe diverse chestiuni. Așa că spun să îl avem în sală", a afirmat Trump.

Pe 30 mai, președintele american a afirmat că va amâna summitul G7 din iunie în septembrie din cauza pandemiei de coronavirus și va mări lista de invitați pentru a include Austrialia, Rusia, Coreea de Sud și India. Unii comentatori au afirmat că mutarea este una care are rolul de a izola China.

Trump a descris G7 drept „un grup învechit de țări" care în actualul format nu reprezintă adecvat ce se întâmplă în lume.

G7 este format din Statele Unite, Canada, Germania, Japonia, Franța, Marea Britanie și Italia.

Rusia a fost exclusă din ceea ce era atunci G8 în 2014 după ce a invadat și anexat Crimeea și a susținut separatiștii din estul Ucrainei într-un conflict care a dus la peste 13.000 de morți.

Alte state din G7 s-au declarat împotrivă revenii Rusiei în grupul celor mai dezvoltate state.

Germania a arătat pe 3 iunie că gazda din acest an, Donald Trump, poate invita pe orice dorește să fie parte a summitului, dar orice schimbare la formatul grupului trebuie să se facă cu acordul tuturor membrilor.

Franța, în mod similar, a replicat că nu există nicio schimbare în comportamentul Rusiei care să justifice revenirea în grup.

Premierul canadian Justin Trudeau și-a manifestat dezacordul privind revenirea Rusiei în G7.

„​Rusia a fost exclusă din G7 după ce a invadat Crimeea în urmă cu mai mulți ani", a afirmat Trudeau. „​Continua nerespectare și încălcare a normelor și regulilor internaționale este motivul pentru care este în afara G7 și va continua să rămână", a completat liderul de la Ottawa.

XS
SM
MD
LG