Linkuri accesibilitate

Donald Trump, interesat de o prezență militară sporită în România, anunță președintele Iohannis. Ce spune Trump despre corupție


Întâlnire Klaus Iohannis-Donald Trump
Întâlnire Klaus Iohannis-Donald Trump

Klaus Iohannis a discutat cu Donald Trump despre „importanța creșterii prezenței militare americane în România” iar liderul de la Casa Albă s-a arătat foarte deschis, a declarat marți, la Wahington, președintele Iohannis, care a arătat că o altă temă a discuției a fost legată de legislația off-shore privind gazele din Marea Neagră, confirmând intenția companiei Exxon de a se retrage din România.

„Am arătat disponibilitatea de a găzdui contingente mai mari americane și președintele Trump a fost foarte deschis. Vrem să avem mai mulți militari în Brigada multinațională, în comandamentul regional pe care dorim să-l creăm. Tema va fi urmărită în continuare de secretarul Apărării”, a spus Klaus Iohannis.

„Preşedintele Trump mi-a mulţumit pentru prezenţa deosebită românească în Afganistan, unde suntem al cincilea contributor dintre statele care sunt acolo împreună cu forţele americane”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că a discutat cu președintele american pe teme legate de energie care au vizat gazele de la Marea Neagră, colaborarea cu SUA în domeniul energiei nucleare și poziția celor două țări legate de gazoductul Nord Stream II.

Întrebat dacă partea americană nu și-a arătat preocuparea legată de modificarea legislației privind exploatările offshore, leful statului a spus: „A fost preocuparea adusă în discuție, dar într-o notă optimistă. Președintele Trump a exprimat așteptarea ca legislația să fie ameliorată pentru a crește atractivitatea investițiilor”. Iohannis a adăugat că este nevoie de o legislație „cinstită, predictibilă și favorabilă pentru investitori” și a invitat Guvernul să acționeze în consecință.

Președintele român a mai arătat că, în cadrul întâlnirii cu președintele american Donald Trump, ​a fost semnat un memorandum de înțelegere România-SUA privind tehnologia 5G, „pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale”. „A fost semnat un memorandum de înțelegere privind tehnlogia 5G, având în vedere siguranța rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale”, a spus Iohannis.

„În România se pregătește o procedură publică pentru asta și cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba despre companii private care vor veni și sperăm să se întâmple acest lucru. Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci clarifică unele criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”, a spus Iohannis, referindu-se, fără să o numească, la compania chineză Huawei, care este sugerată și în declarația comună a celor doi președinți.

Trump apreciază rezultatele în lupta împotriva coruoției

Donald Trump a declarat că apreciază rezultatele luptei anticorupție din România, afirmând că președintele Klaus Iohannis „face o treabă foarte bună” în această privință.„Cred că este un om care poate rezolva problema corupției din România și, din câte am auzit, s-au făcut pași mari. Am auzit că ați făcut progrese uriașe”, a subliniat Trump.

„Știu că e un moment politic sensibil”, a mai comentat liderul american.

.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG