Președintele american Donald Trump a amenințat Iranul cu măsuri, de la noi sancțiuni și tarife suplimentare, până la acțiuni militare, după ce președintele iranian a respins discuțiile directe cu Washington cu privire la programul său nuclear în expansiune rapidă, scrie Serviciul central al Europei Libere.
„Vom vedea dacă putem face ceva. Și dacă nu, va fi o situație proastă", a spus el reporterilor luni, 30 martie, în timp ce zbura către Washington din Florida.
„Aș prefera o înțelegere față de cealaltă alternativă, despre care cred că toată lumea din acest avion știe ce este și asta nu va fi niciodată frumos”, a adăugat el.
Anterior, Trump a avertizat că „dacă nu fac un acord, vor avea loc bombardamente pe care nu le-au mai văzut niciodată”.
El a mai spus că are în vedere să impună tarife pentru țările care cumpără petrol din Iran, ca parte a strategiei sale de „presiune maximă” împotriva Teheranului.
La începutul zilei de duminică, președintele iranian Masud Pezeshkian a respins în mod public să poarte negocieri directe cu Washingtonul asupra programului său nuclear, lucru care fusese propus într-o scrisoare a lui Trump trimisă Teheranului, la începutul acestei luni.
„Deși posibilitatea unor negocieri directe între cele două părți a fost respinsă în acest răspuns, s-a subliniat că calea pentru negocieri indirecte rămâne deschisă”, a spus Pezeshkian.
În timp ce oficiali iranieni de rang înalt s-au exprimat anterior împotriva ideii de a purta discuții nucleare cu SUA, comentariile lui Pezeshkian marchează prima respingere oficială a Iranului cu privire la apelul SUA pentru negocieri.
Ca răspuns, Departamentul de Stat al SUA a spus că „președintele Trump a fost clar: Statele Unite nu pot permite Iranului să achiziționeze o armă nucleară”.
„Președintele și-a exprimat disponibilitatea de a discuta un acord cu Iranul. Dacă regimul iranian nu dorește un acord, președintele este clar: va urmări alte opțiuni, ceea ce va fi foarte rău pentru Iran”, a adăugat acesta.
De când Trump s-a întors la Casa Albă, administrația sa a spus în mod constant că Iranul trebuie împiedicat să dobândească arme nucleare și a avertizat anterior că o acțiune militară este pe masă în cazul în care Iranul respinge intervenția lui Trump.
Remarcile lui Pezeshkian contribuie acum la pregătirea terenului pentru o nouă creștere a tensiunilor dintre Teheran și Washington cu privire la programul nuclear al țării.
Iranul a susținut de mult timp că programul său (nuclear) vizează o utilizare pașnică, dar oficialii iranieni au amenințat că vor folosi o armă, pe măsură ce tensiunile cresc pe fondul unui conflict din ce în ce mai mare cu Statele Unite din cauza sancțiunilor și a reînnoirii bombardamentelor în Fâșia Gaza, după prăbușirea încetării focului în războiul Israelului împotriva Hamas susținut de Iran, care este considerată de Statele Unite și organizația teroristă UE.
Un raport din februarie al departamentului de supraveghere nuclear al ONU spunea că Iranul și-a accelerat producția de uraniu cu grad de calitate apropiat celui pentru arme.
O delegație din Emiratele Arabe a trimis Teheranului o scrisoare din partea lui Donald Trump, în care propunea discuții nucleare cu SUA la începutul acestei luni. Cu câteva ore înainte de sosirea acesteia, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a respins deja perspectiva unor discuții cu administrația Trump.
Comentarii similare au fost făcute de ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, pe 27 martie, când a spus că Teheranul i-a trimis un răspuns oficial scris lui Trump, prin intermediul Omanului, care a susținut că Iranul nu va purta negocieri directe atâta timp cât campania de „presiune maximă” a lui Trump este în desfăşurare.
„Acest răspuns oficial include o scrisoare în care poziția noastră cu privire la situația actuală și scrisoarea domnului Trump a fost pe deplin explicată celeilalte părți”, a spus Araqchi.
În comentariile sale televizate, Pezeshkian a oferit cea mai directă recunoaștere de până acum că Teheranul a respins discuțiile directe, deși a lăsat ușa deschisă pentru negocieri indirecte cu Statele Unite și eforturi de consolidare a încrederii.
„Nu evităm discuțiile; încălcarea promisiunilor este cea care ne-a cauzat probleme până acum”, a spus Pezeshkian. „Trebuie să demonstreze că pot construi încrederea”, a spus el, referindu-se la SUA.
Economia Iranului a suferit ani de sancțiuni, în special după ce Donald Trump, în primul său mandat, a scos Statele Unite dintr-un acord nuclear de referință cu Iranul și a reimpus sancțiunile.
Teheranul caută să găsească modalități de a ușura aceste sancțiuni sau de a le elimina complet, dar respingerea publică a scrisorii lui Trump ar putea duce la noi presiuni din partea Washingtonului și a altor puteri care sunt îngrijorate de programul nuclear al Iranului.
Având în vedere că acordul nuclear din 2015 urmează să expire oficial în octombrie 2025, puterile mondiale care fac încă parte din pact au la dispoziție doar câteva luni înainte de a-și pierde capacitatea de a repune sancțiunile ONU asupra Iranului.
Cu informaţii AP şi Reuters
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.