Linkuri accesibilitate

Nikki Haley obține prima victorie în alegerile primare republicane în fața lui Donald Trump


Nikki Haley, contracandidata lui Donald Trump în cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din SUA din partea Partidului Republican, a obținut duminică, la Washington, prima victorie.
Nikki Haley, contracandidata lui Donald Trump în cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din SUA din partea Partidului Republican, a obținut duminică, la Washington, prima victorie.

Nikki Haley a câştigat duminică alegerile primare republicane în capitala federală americană Washington DC. Ea a obținut astfel prima victorie în fața lui Donald Trump în cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din noiembrie din partea Partidului Republican.

Victoria este una mai degrabă simbolică, în condițiile în care, pe de o parte, majoritatea alegătorilor înregistrați în Washington sunt democrați, iar pe de alta, Donald Trump și-a adjudecat deja primele opt alegeri organizate în alte state, la distanțe considerabile.

În plus, reușita din Washington este una istorică și pentru că este prima dată când o femeie învinge într-o rundă de alegeri primare ale republicanilor.

Nikki Haley, fost ambasador al SUA la ONU, a obținut toate cele 19 mandate ale delegaților, fiind preferată de 62,9% dintre membri, iar Trump de 33,2%.

Pentru a fi nominalizat, fiecare dintre candidați trebuie să obțină peste 1.200 de delegați, din totalul de peste 2.400.

Fostul președinte Donald Trump este în continuare mare favorit pentru nominalizarea din partea republicanilor, fiind de așteptat să obțină alte câteva sute de mandate în maratonul de alegeri primare care vor fi organizate marți în 15 state, în ceea ce este cunoscut drept Super Tuesday, remarcă agenția Associated Press (AP).

În această zi vor fi desemnați aproximativ 0 treime din delegații republicanilor, noteză Agerpres.

Până în prezent, Trump și-a adjudecat aproape 250 de mandate, față de doar 24 obținute de Haley.

Chiar dacă până acum a suferit mai multe înfrângeri, Haley a declarat că va rămâne în cursă cel puțin până la runda de alegeri de marți. Ea a evitat să nominalizeze vreunul din cele 15 state unde simte că ar putea obține victoria.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG