Linkuri accesibilitate

Donald Trump: Orice atac al Iranului va provoca un răspuns de 1.000 mai mare


Președintele american Donald Trump a afirmat că orice atac al Iranului asupra Statelor Unite va primi o ripostă mult mai puternică, drept reacție la o informație că regimul de la Teheran a luat în considerare să asasineze un diplomat american pentru a răzbuna uciderea generalului Qasem Soleimani.

„Orice atac din partea Iranului, sub orice formă, împotriva Statelor Unite va primi răspuns un atac asupra Iranului care va fi de 1.000 de ori mai mare în magnitudine", a reacționat Donald Trump pe Twitter.

Qasem Soleimani, comandat al Forțelor Quds - trupele de elită ale Gărzilor Revoluționare Iraniene, a fost ucis de un atac cu dronă american în Bagdad, Irak, în ianuarie.

Reacția lui Donald Trump a venit după un articol al publicației Politico privind un presupus plan al Iranului de o asasina pe Lana Marks, o apropiată a președintelui american care a fost numită ambasador al Statelor Unite în Africa de Sud.

„Potrivit informațiilor presei, Iran ar putea să plănuiască o asasinare, sau alt atac, împotriva Statelor Unite drept răzbunare pentru uciderea liderului terorist Soleimani, care a avut loc pentru că plănuia un atac viitor, uciderea de trupe americane, și crimele și suferințele cauzate pe parcursul a multor ani", a arătat liderul de la Casa Albă.

Serviciile de inteligență americane spun că guvernul iranian analizează o tentativă de asasinat asupra ambasadoarei Marks, potrivit articolului publicat duminică de Politico. Materialul citează un oficial guvernamental familiar cu situația și un alt oficial care a văzut raportul serviciilor.

Oficialii americani erau conștienți privind riscul asupra diplomatului american încă din primăvară, declarau sursele celor de la Politico. Ambasada Iranului la Pretoria era implicată în plan, potrivit oficialilor.

Lana Marks a fost informată privind amenințare, mai spun oficialii citați.

Nu este clar de ce regimul de la Teheran ar viza-o pe ea, dar Politico afirmă că mai mulți oficiali americani erau luați în calcul pentru înfăptuirea răzbunării.

La câteva zile după uciderea lui Soleimani, Iran a lansat atacuri balistice asupra unei baze militare din Irak unde erau găzduiți soldați americani. Mai mulți dintre ei au suferit răni cerebrale ca urmare a atacului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Drogat și închis: un activist rus povestește despre abuzul psihic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:34 0:00
XS
SM
MD
LG