Linkuri accesibilitate

Donald Trump a părăsit Casa Albă. „Ne vom întoarce într-un fel sau altul”


Președintele SUA, Donald Trump în drum spre elicopterul Marine One, după ce a părăsit Casa Albă
Președintele SUA, Donald Trump în drum spre elicopterul Marine One, după ce a părăsit Casa Albă

UPDATE - Donald Trump a părăsit baza Andrews pe melodia YMCA a trupei Village People, la bordul Air Force One.

Discursul lui Donald Trump, susținut la Baza Andrews

Donald Trump: Vă mulțumesc mult. Și noi vă iubim pe voi (la uralele susținătorilor). Au fost patru ani incredibili. Vă mulțumesc tuturor, familiei, staff-ului. Oamenii nu știu cât de mult au muncit acești oameni. Ar fi putut să aibă o viață ușoară, dar au ales să facă asta.

Prima Doamnă, o femeie delicată și frumoasă și-a îndeplinit cum trebuie misiunea. Draga mea, vrei să spui câteva cuvinte?

Melania Trump - A fost cea mai mare onoare a mea să fiu prima doamnă. Vă mulțumesc pentru dragostea și sprijinul dvs. Veți fi în gândurile mele. Dumnezeu să vă binecuvânteze familiile. Și Dumnezeu să binecuvânteze această frumoasă națiune.

Donald Trump - Ce am făcut noi a fost uluitor, am reconstruit Armata SUA, am reconstruit o forță. Nu am fost o administrație obișnuită, am avut grijă de veterani, avem o rată de susținere de 89% printre veterani. Înainte au fost tratați foarte rău. Le acordăm asistență medicală, am scăpat de cei care nu-i tratau cum trebuie. Am avut cele mai mari reduceri de taxe din istorie, sper să nu vă crească taxele. Dacă nu începea pandemia am fi avut cifre care nu au mai fost întâlnite, la niveluri record. Toată lumea a primit o lovitură, am căzut, ne-am ridicat, bursa și-a revenit și am mărit-o de două ori, dacă pot spune așa. Veți vedea cifre incredibile care urmează să vină, veți vedea că se vor întâmpla lucruri minunate, să vă amintiți de noi când se vor întâmpla. Mă uit la elemente din economie, care ar fi trebuit să o propulseze. Pe cât de rea a fost pandemia și la cât am suferit, am făcut ceva minunat, un miracol medical, adică vaccinul care a fost dezvoltat în câteva luni, nu în 10 ani, dar noi am reușit să scoatem două vaccinuri. Este o realizare minunată. Veți vedea niște cifre minunate în următoarele luni. Am muncit foarte mult și am dat totul pe câmpul luptă. Peste o lună ne vom uita din Florida și vom vedea cum merg lucrurile, vă spune că am făcut foarte mult, am obținut 78 de milioane de voturi. Sunt mulțumit de alegerea procurorilor federali. A fost un lucru îngrozitor coronavirusul, știm cu toții de unde a venit. Să le aducem un omagiu celor care au suferit. Vreau să vă spun că sunteți niște oameni minunați, suntem o țară minunată, a fost cea mai mare onoare să vă fiu președinte. Voi lupta întotdeauna pentru voi, vă spun că viitorul acestei țări niciodată mai bun. Îi doresc noii administrații noroc, cred că vor avea succes pentru că au fundația bună, i-am adus într-o poziție bună în ciuda pandemiei care ne-a lovit. Am făcut lucruri incredibile pe care nu le-aș fi putut face fără voi. Vă spun că vă iubim. Ne vom întoarce într-un fel sau altul. Vreau să mulțumesc vicepreședintelui Mike Pence, Congresului, tuturor oamenilor minunați cu care am muncit. Vă doresc o viață bună, ne vedem în curând, vă mulțumesc foarte mult!

UPDATE - Donald Trump a fost primit cu salve de tun la Baza Andrews și în uralele susținătorilor săi.

UPDATE - Trump a plecat miercuri definitiv de la Casa Albă, la bordul elicopterului Marine One, care a aterizat pe peluză la 8.00 dimineață, ora Washingtonului (15.00, ora României), către Baza Andrews. El a părăsit Casa Albă cu câteva ore înaintea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Președintele SUA, Donald Trump părăsește Casa Albă alături de Prima Doamnă, Melania Trump
Președintele SUA, Donald Trump părăsește Casa Albă alături de Prima Doamnă, Melania Trump

Trump a decis să nu participe la ceremonia de învestire a succesorului său, încălcând o tradiție veche de transfer al puterii, pentru prima oară în ultimii 151 de ani.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG