Linkuri accesibilitate

Donald Trump l-a grațiat pe fostul consilier Michael Flynn


Președintele SUA, Donald Trump, l-a grațiat pe fostul consilier pentru securitate națională, Michael Flynn, punând capăt unei anchete penale începute în 2017, când Flynn a pledat vinovat că a mințit FBI-ul pentru contactele sale cu rușii.

Trump a anunțat grațierea într-un mesaj pe Twitter, spunând că este „Marea Sa Onoare să anunțe că generalului Michael T. Flynn i s-a acordat o grațiere completă”.

Grațierea a atras critici din partea democraților, inclusiv a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a numit-o „un act de corupție gravă și abuz de putere”.

Discuțiile secrete ale lui Flynn cu ambasadorul rus în Statele Unite în timpul tranziției la președinția lui Trump au constituit o piatră de temelie a anchetei pentru a stabili dacă a existat vreo coordonare între campania Trump și guvernul rus în alegeri.

Procurorii americani au declarat că Flynn și ambasadorul au discutat despre sancțiunile pe care administrația președintelui Barack Obama le impusese Moscovei pentru presupusa ingerință în alegeri.

Flynn a fost unul dintre mai mulți foști consilieri ai lui Trump care s-au declarat vinovați sau au fost condamnați în anchea, care a analizat și amestecul rus în alegerile din 2016. Rusia a negat amestecul.

Grațierea lui Trump îi scuteste pe Flynn de posibilitatea unei pedepse cu închisoarea.

Trump l-a concediat pe Flynn în februarie 2017, dar președintele a susținut că ancheta a fost o „vânătoare de vrăjitoare” politică și că Flynn era un „om bun”.

Flynn, general al armatei în retragere și fost șef al Agenției de Informații pentru Apărare, a pledat de două ori vinovat că a mințit FBI cu privire la interacțiunile pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite în timpul tranziției prezidențiale la sfârșitul anului 2016 și la începutul anului 2017.

Dar el a încercat să retragă recunoașterea, susținând că procurorii i-au încălcat drepturile și l-au înșelat în acordul încheiat.

În luna mai, Departamentul de Justiție și-a retras cazul împotriva lui Flynn, spunând că presupusele minciuni către FBI nu erau semnificative. Însă judecătorul federal care a prezidat cazul lui Flynn a cerut o nouă revizuire judiciară a dosarului.

Trump, pe 10 iulie, a comutat sentința fostului consilier Roger Stone, chiar înainte ca acesta să se prezinte la închisoare. El a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni pentru că a mințit Congresul, a falsificat mărturii și a obstrucționat ancheta Camerei pentru a afla dacă campania lui Trump a intrat în contact cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016.

Clemența prezidențială s-a oprit în cazul lui Roger Stone fără o grațiere totală.

Deși raportul procurorului special privind ancheta a detaliat interacțiunile multiple dintre campania Trump din 2016 și Rusia, acesta a găsit insuficiente dovezi pentru a stabili o conspirație criminală între campanie și Kremlin pentru a înclina rezultatul alegerilor.

XS
SM
MD
LG