Linkuri accesibilitate

Donald Trump va prezenta planul de pace pentru Orientul Mijlociu


Președintele SUA Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu se vor întâlni marțea viitoare la Washington

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că va face public planul său de pace pentru Orientul Mijlociu până marți, 26 ianuarie, ziua în care se va întâlni, la Washington, cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Anunțul a fost făcut de Trump la bordul Air Force One, în timp ce se întorcea din Elveția, în drum spre Florida.

La Washington a confirmat că va ajunge și Benny Gantz, adversar al lui Netanyahu la alegerile din 2019.

Palestinienii, care nu au fost încă invitați la o întâlnire la Casa Albă, au condamnat imediat anunțul.

Un purtător de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat: „Avertizăm Israelul și administrația SUA să nu treacă de liniile roșii”.

Palestinienii sunt nemulțumiți de acțiunile pe care le consideră pro-Israel ale președintelui Trump, inclusiv mutarea Ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Acest pas nu face decât să reafirme respingerea noastră absolută a ceea ce a făcut administrația americană până acum, în special recunoașterea Ierusalimului ca fiind capitală a Israelului", a spus purtătorul de cuvânt.

Prezentarea planului de pace pentru Orientul Mijlociu a fost amânată de mai multe ori în ultimii doi ani.

Vicepreședintele Mike Pence a declarat joi, după întâlnirea cu Benjamin Netanyahu la ambasada SUA din Ierusalim, că președintele Trump i-a cerut să-l invite pe prim-ministrul Netanyahu la Casa Albă pentru a discuta problemele regionale, precum și despre perspectiva păcii aici, în Țara Sfântă”, potrivit unei informări publicate de Casa Albă.

Netanyahu a declarat că acceptă cu plăcere invitația și a sugerat să fie invitat și Benny Gantz, considerând că este important să nu pierdem această oportunitate istorică”.

Nu am avut un prieten mai bun decât președintele Trump. Această prietenie este exprimată prin faptul că ne aflăm în Ambasada americană la Ierusalim, că Ierusalimul a fost recunoscut de președintele Trump drept capitală a Israelului, că președintele Trump a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan”, a spus Netanyahu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Drogat și închis: un activist rus povestește despre abuzul psihic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:34 0:00
XS
SM
MD
LG