Linkuri accesibilitate

Donald Tusk, primul est-european ales președinte al Partidului Popular European


Donald Tusk at the EPP Statutory Congress
Donald Tusk at the EPP Statutory Congress

Fostul premier polonez Donald Tusk a fost ales miercuri președinte al Partidului Popular European cu 491 de voturi ”pentru” și 37 ”împotrivă”. Tusk a fost singurul candidat înscris în cursă și devine primul est-european la președintia PPE de la fondarea acestuia, în anul 1976.

El îi succede lui Joseph Daul, care s-a aflat timp de două mandate în fruntea formațiunii politice.

Mandatul de preşedinte al PPE atribuit miercuri seară lui Donald Tusk este unul de trei ani, dar poate fi prelungit pe termen nedefinit. Această funcţie a fost ocupată de altfel timp de 23 de ani de belgianul Wilfried Martens (1990-2013), căruia i-a succedat francezul Joseph Daul. De la crearea formaţiunii în 1976, PPE a avut cinci preşedinţi, doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer).

Cine este Donald Tusk


Născut la Gdansk, oraşul şantierelor navale şi al sindicatului Solidaritatea, Tusk i-a răpit în 2007 puterea conservatorului Jaroslaw Kaczynski, actualul preşedinte al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), care are faţă de el de atunci o ură persistentă, scrie France Presse într-un comentariu dedicat carierei politice a lui Tusk.

Mandatul său a fost marcat de catastrofa aeriană de la Smolensk, în care a murit pe 10 octombrie 2010 preşedintele Lech Kaczynski, fratele geamăn al lui Jaroslaw. Acesta a încercat în van să împiedice alegerea sa la preşedinţia Consiliului European, unul dintre posturile- cheie ale UE.

Donald Tusk a beneficiat de retragerea prim-ministrului danez Helle Thorning-Schmidt din cursa pentru preşedinţia Consiliului European, aflându-se din decembrie 2014 în fruntea acestui for.

Şef de orchestră al summit-urilor europene, a fost timp de cinci ani unul dintre cele două chipuri ale Europei, alături de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, preşedinte al Comisiei Europene.

Ocupând o „funcţie aproape total lipsită de putere”, cum a descris-o chiar el într-un recent interviu pentru cotidianul belgian Le Soir, Donald Tusk a încercat să-şi utilizeze în primul rând „puterea de convingere şi de comunicare”.

Unele dintre afirmaţiile sale au făcut vâlvă: „Nu mai avem nevoie de duşmani când avem prieteni ca Donald Trump”, declara Tusk despre președintele american. Iar la ieşirea Regatului Unit din UE, spunea că ar trebui să existe „un loc special în infern pentru cei care au promovat Brexit-ul fără să aibă nici cea mai mică idee privind modul de a-l realiza”.

Numindu-l pe Tusk în fruntea familiei lor politice, PPE, în mare parte dominat de creştin-democraţii Angelei Merkel, chiar dacă ea însăşi este în pierdere de viteză, partidul încearcă să-şi arate muşchii în special în relaţia cu Emmanuel Macron, foarte prezent în prim-planul scenei europene.

Ca şi lidera germană, a cărei limbă o vorbeşte, Tusk şi-a trăit prima parte a existenţei într-o ţară comunistă aflată sub jugul sovietic, de unde o mare suspiciune faţă de Rusia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG