Linkuri accesibilitate

Donald Tusk îi oferise lui Klaus Iohannis postul de președinte al Consiliul European, însă a fost refuzat


Președintele Iohannis a primit, miercuri, distincția europeană Caudenhofen-Kalergi
Președintele Iohannis a primit, miercuri, distincția europeană Caudenhofen-Kalergi

Donald Tusk a confirmat, miercuri, la București, o informație care circulase neoficial în cursul anului trecut, privind refuzul lui Klaus Iohannis de a fi președinte al Consiliului European. Informația a devenit publică prin intermediul fostului președinte al Consiliului European, Donald Tusk, aflat la București pengtru a-i oferi șefului statului rămân premiul ​ "Coudenhove-Kalergi".

Tusk a arătat că anul trecut i-a propus şefului statului, pe care l-a catalogat „un politician excepţional”, să fie preşedinte al Consiliului European, dar că acesta a refuzat, precizând „că mai are treabă în România”

Donald Tusk a rememorat, la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni, trei imagini pe care le are cu preşedintele Klaus Iohannis.

  • Prima imagine evocată de fostul preşedinte al Consiliului European a fost de la summitul de la Sibiu, când preşedintele Iohannis le-a propus liderilor europeni să meargă către oamenii adunaţi în Piaţa Mare.

„Klaus Iohannis este un politician excepţional. Românii îl urmează chiar dacă le spune adevărul şi nu îi manipulează în niciun fel sau poate exact din cauza aceasta îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulţi. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru aşa ceva şi de multe ori îl condamnă pe un asemenea om la o singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentaţiei, provine dintr-un orăşel şi dintr-o minoritate etnică şi prezintă şi puncte de vedere ale minorităţilor, a reuşit să construiască un sprijin durabil al majorităţii", a spus Tusk, citat de Agerpres.

  • Un alt moment rememorat de Donald Tusk a fost o reuniune a Consiliului European în care a existat o dezbatere aprinsă despre migraţie.

„Ca de multe ori în asemenea situaţii, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, modul de a expune raţionamentul, atitudinea sa şi modul decisiv în care vorbeşte readuc calmul. Preşedintele Iohannis, ca şi muzica, are darul de a linişti animalul sălbatic, cum spune Shakespeare", a afirmat fostul preşedinte al Consiliului European.

  • La final, evocarea a cuprins și întâlnirea dintre cei doi, din urmă cu aproape un an, când i-a propus lui Iohannis să fie preşedintele Consiliului European.


„Imaginea numărul trei. Sunt cu preşedintele Iohannis acum aproape un an şi discutăm cine ar fi să ia cârma instituţiilor europene, discuţia noastră este sinceră şi discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit preşedinte al Consiliului European. Preşedintele Iohannis zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru această propunere şi după o vreme adaugă: 'Ştii ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, aşa că, te rog, nu lua în consideraţie candidatura mea'", a declarat Tusk.

Informația a circulat în presa românească în cursul anului trecut, însă nu a fost niciodată confirmată oficial. De asemenea, o eventuală candidatură a lui Iohannis la unul dintre posturile-cheie ale Uniunii Europene ar fi avut efect asupra alegerilor prezidențiale de anul trecut. Prședinte al Consiliului European este Charles Michel, fost premier al Belgiei.

XS
SM
MD
LG