Linkuri accesibilitate

Donbas: a început retragerea. Urmează pacea?


Un soldat ucrainean stă de veghe lângă satul Bohdanivka aflat în regiunea Donbas, fotografie făcută pe 8 noiembrie 2019
Un soldat ucrainean stă de veghe lângă satul Bohdanivka aflat în regiunea Donbas, fotografie făcută pe 8 noiembrie 2019

Forțele militare ucrainene și militanții separatiști susținuți de Rusia în Estul Ucrainei au înceaput duminică retragerea trupelor din jurul unui sat din Donbas, potrivit unui comunicat al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Cu toate acestea, observatorii acestei organizații au raportat, în ultima perioadă, mai multe cazuri de violare a acordului de încetare a focului în Donbas. Un băiat a fost rănit vineri cu o grenadă în Ilovaisk, un sat din regiunea Donbas, potrivit OSCE.

Misiunea OSCE continuă să monitorizeze situația din zonă, după ce Kievul şi rebelii separatişti sprijiniţi de Rusia au convenit un plan de retrageri treptate de trupe ca măsură de construire a încrederii care ar putea deschide calea pentru un summit între Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania despre conflictul din Donbass.

Guvernul de la Kiev a transmis că a treia retragere de acest fel, din satul Petrivske, programată să aibă loc duminică, va însemna că Ucraina şi-a îndeplinit toate condiţiile asumate pentru ca un astfel de summit să aibă loc

Retragerea militarilor ucrainieni din zonă au provocat ultimele săptămâni, proteste la Kiev, mai ales din partea celor care au participat la război împotriva separatiştilor. O organizaţie naţionalistă şi-a desfăşurat activiştii la Zolote, pentru a împiedica o eventuală retragere a trupelor ucrainene în acest sector.

Ucraina se află de de cinci ani într-un război cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova, în urma căruia au murit peste 13.000 de oameni. Deși intensitatea violenţelor a scăzut după acordurile de pace de la Minsk din 2015, procesul de soluţionare politică a trenat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG