Linkuri accesibilitate

Premierul R. Moldova spune că George Simion (AUR) face parte din „efortul de destabilizare” a țării


Președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, spune că militează pentru unirea României cu Republica Moldova.
Președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, spune că militează pentru unirea României cu Republica Moldova.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că președintele partidului AUR, George Simion, face parte „din efortul de destabilizare” a țării. Acesta este motivul pentru care instituțiile de la Chișinău au luat decizia de a-i prelungi interdicția de intrare în țară. Autoritățile de la București ar fi fost informate cu privire la acest detaliu.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova”, a declarat premierul Dorin Recean, luni, la Pro TV Chișinău.

Președintele partidului AUR, George Simion, participă „la un efort de destabilizare în Republica Moldova. Este o decizie a instituțiilor care au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, subliniat oficialul de la Chișinău.

„Acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu”, a menționat Dorin Recean.

Noi reacții la București

George Simion a reacționat într-o conferință de presă, marți, la Palatul Parlamentului, cu privire la afirmațiile premierului Dorin Recean.

„Noi avem un plan de unire. Adică nu ne dorim să mai existe Preşedinţie, Guvern, Parlament acolo, la Chişinău, ci vrem să avem o singură ţară, cum am avut înainte ca doi criminali ai istoriei - Stalin şi Hitler - să ne despartă”, a declarat el, potrivit News.ro.

„Cu siguranţă în ochii guvernanţilor din Republica Moldova asta e echivalent cu o destabilizare, dar ăsta sunt eu de mic, aşa m-au învătat bunicii că e corect”, mai spus Simion.

„Republica Moldova, în opinia mea, nu este o ţară, este un stat. Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut. Nu văd niciun argument pentru care al doilea stat românesc să continue să existe în altă componenţă decât în componenţa ţării mame. Cu siguranţă nu-mi doresc perpetuarea unei statalităţi moldoveneşti diferită de România. Eu iubesc România de Nistru pân-la Tisa”, a mai spus el.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că așteaptă răspunsuri din partea Chișinăului la explicațiile cerute în legătură cu interdicția împotriva lui George Simion.

„Am cerut scris şi le aştept. Cu domnul Recean am vorbit şi ieri, vorbim foarte des, cum este şi normal”, a spus Ciolacu.

Premierul PSD Marcel Ciolacu declara la finalul lunii trecute că va formula o adresă către omologii Ucrainei şi Republicii Moldova ca să afle motivele pentru care preşedintele AUR are interdicţie de a intra în aceste două ţări.

Cu această ocazie, liderul AUR, George Simion, a acuzat Chișinăul că „mimează iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor” și a menționat că va milita în continuare pentru unirea celor două state româneşti şi dispariţia graniţei de la Prut, potrivit News.ro.

La începutul acestui an, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că interdicția de intrare în țară pe numele lui George Simion a fost prelungită cu încă cinci ani, până în data de 1 octombrie 2028.

Liderul AUR a fost declarat persona non grata pentru prima oară în Republica Moldova în anul 2018.

„George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani”, declara Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) al țării, pentru TVR Moldova.

De asemenea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat anul trecut că George Simion are o interdicție de trei ani de intrare pe teritoriul țării.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a detaliat într-un raport de zilele trecute că Rusia desfășoară operațiuni de informații împotriva Republicii Moldova asemănătoare celor utilizate înainte de invaziile din Ucraina, din 2022, dar și din 2014.

Aceste operațiuni ale Moscovei s-ar referi în special la transmiterea unor informații neadevărate sau inexacte și care ar fi de natură să stabilească un cadru care să „justifice” o posibilă escaladare a Rusiei împotriva Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG