Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, s-a arătat deranjat de declarațiile șefului DNA, Crin Bologa, care a explicat în presă care sunt consecințele financiare ale deciziilor CCR. Bologa a spus că, de pildă, dezincriminarea abuzului în serviciu a dus la clasarea a 800 de dosare DNA, cu prejudicii de sute de milioane de euro, a spus Crin Bologa.
Declarația sa l-a deranjat pe Valer Dorneanu care s-a întrebat, într-o declarație dată agenției naționale de știri, dacă nu cumva misiunea lui Bologa este cu totul alta și anume „să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă” și nu e a „califica activitatea” CCR, punând pe picior de egalitate dezincriminarea unei infracțiuni, făcută de CCR, cu achitarea dispusă de judecători
"Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad (sic!) pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (...) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale? De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (...) eu l-aş întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracţiuni pentru care Înalta Curte a pronunţat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracţiuni foarte grave, la ce categorie?", a declarat Dorneanu pentru Agerpres.
El a adăugat că sunt autorităţi care „au un obicei" de a redirecţiona critici, opinii negative despre activitatea unei instituţii către Curtea Constituţională, „care e mai lipsită de putere şi de influenţă".
„Nu sunt foarte îngrijorat, pentru că eu ştiu despre corpul procurorilor că reprezintă oameni profesionişti, de elită. (...) Am încredere în ei", a spus Dorneanu.
Peste 426 de milioane de euro este valoarea totală a prejudiciilor constatate de DNA în cele 801 dosarele clasate ca urmare a deciziei CCR din iulie 2016 privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislație secundară, potrivit unui răspuns al DNA pentru G4media.ro.
Suma ar fi ajuns, de exemplu, pentru construcția a 16 spitale de copii de către asociația ”Dăruiește viață”, așa cum o arată pagina spitalului de oncologie pediatrică construit de asociație, arată sursa citată.