Dezvăluirea a fost publicată în premieră de Europa Liberă.
Referindu-se la ancheta DIICOT, primarul Iașului a precizat că „nu este cea mai confortabilă situație în care se află”.
„Acest lucru m-a adus ieri cu picioarele într-o realitate care nu credeam că este atât de gravă. Reforma actului administrativ, calitatea oamenilor care lucrează…sunt o necesitate imperioasă a autorităților locale”, a spus Chirica.
Inculpat în dosarul 21D/P/2021 pentru omisiunea sesizării unei infracțiuni, Chirica susține că fapta care îi este imputată este cauzată de acțiunile „unei colege” din Primăria Iași, care ar fi trebuit să predea o serie de documente anchetatorilor, însă nu ar fi făcut-o.
Respectivele înscrisuri sunt despre un contract de asociere în participațiune între Primărie și o firmă din Iași. Acea societate a obținut autorizație de construire pentru a ridica pe un teren public o pensiune, însă a construit un bloc și a vândut apartamente.
„O serie de documente au fost depuse chiar de mine și o parte din documente mi s-a raportat ca sunt depuse de o colegă de-a mea. Ceea ce nu a putut să îmi arate ca și document, dar probabil că lucrurile astea le va demonstra pe parcurs. În acest moment sunt inculpat. Am văzut un pic si presiune. De fapt situația în sine este destul de gravă pentru că s-a încălcat dreptul legitim al autorității locale a municipiului Iași față de un contract de asociere în participațiune din anul 2005”, a declarat Chirica.
Despre ancheta penală care îl vizează pe Mihai Chirica a vorbit luni seară și președintele Klaus Iohannis. Întrebat de Prima TV „unde sunt criteriile de integritate anunțate de PNL și de președinte în campanie?”, Iohannis a spus că „ar fi cazul ca PNL” să reacționeze față de situația de la Iași, unde atât primarul Chirica cât și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, sunt urmăriți penal. Alexe este suspect într-un dosar DNA, fiind acuzat că a primit tablă drept mită.
„Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuție pe această speță”, a spus președintele.
Ce vizează ancheta în care Chirica este inculpat
În același dosar cu Mihai Chirica a fost pus sub acuzare și city-managerul municipiul Iași, Gabriel Harabagiu, care a fost plasat sub control judiciar.
Potrivit surselor Europa Liberă, pe lista inculpaților se mai află Violeta Asimionesei, fiul său Florin-Claudiu Asimionesei – patronul publicației „Bună Ziua Iași”, Irina Iacob – avocat, Gabriel Ghergheșanu – angajat al Primăriei Iași, Florin-Alexandru Mustiață – fost arhitect-șef al Primăriei Iași, Victor Gavriluță – inspector GIS Cadastru, Ionuț-Răzvan Costin – notar, Raluca Andriescu și Iulia Păduraru – notar.
Surse judiciare ne-au precizat că, „la jumătatea anului 2016”, Violeta și Claudiu Asimionesei, sprijiniți de alte persoane, au constituit un grup infracțional ce a fost sprijinit ulterior și de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și fostul arhitect-șef Alexandru Mustiață.
Scopul acelui grup a fost de „a induce și menține în eroare Primăria municipiului Iași, prin introducerea în circuitul documentelor a unor contracte de cesiune false, cu ajutorul cărora au fost obținute avize și autorizații de construcție”.
Beneficiarii afacerii presupus ilegale ar fi fost Violeta și Claudiu Asimionesei, care au obținut astfel un teren ce aparține Primăriei Iași pe care a fost construit un bloc de locuințe. Imobilul rezidențial a fost ridicat în condițiile în care autorizația de construire a fost emisă pentru edificarea unei pensiuni, și nu a unui bloc, ne-au mai arătat sursele.
„Activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice”, a precizat DIICOT.
Patru persoane au fost reținute în noaptea de luni spre marți și vor fi prezentate Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de Claudiu Florin Asimionesei, Alexandru Mustață, Victor Gavriluță și Răzvan Costin, care luni seară se aflau la Curtea de Apel Iași, unde se judeca propunerea arestării lor.
DIICOT a desfășurat în acest dosar, luni, 23 de percheziții în Iași, fiind ridicate mai multe bunuri. „În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane”, a precizat Poliția Iași.