Linkuri accesibilitate

Dosar penal în cazul bătrânului decedat, externat înainte de rezultatul testului


Romania- coronavirus generic
Romania- coronavirus generic

Cazul unui deces de coronavirus raportat miercuri de autorități, decesul 87, s-a soldat joi cu un dosar penal.

E vorba de un bărbat de 77 de ani din Bistrița Năsăud, căruia i-au fost luate probe biologice pentru COVID-19, dar căruia medicii au decis să-i dea drumul acasă, în ciuda nenumăratelor sale complicații și înainte de rezultatul probelor, pe motiv că a avut o evoluție favorabilă la tratament și că-l poate continua acasă. La câteva ore de la externare, noaptea, bărbatul moare acasă iar a doua zi vine confirmarea infectării sale cu coronavirus când familia e căutată pentru a dispuse izolarea sa.

Decesul 87

Grupul de comunicare strategică a dat miercuri publicității datele sale: bărbat de 77 de ani din județul Bistrița Năsăud, internat pe 22 martie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, la secția de Boli Interne, cu diagnosticul BPOC acutizat (boală pulmonară obstructivă cronică), cardiomiopatie dilatativă, cardiopatie ischemică cronică, fibrilație atrială cu alura rapidă, insuficiență cardiacă congestivă stadiul III, extrasistole ventriculare, pneumonie interstițial, pleurezie mica închisă dreapta, hipertrofie de prostată, insuficiență renală stadiul III.

I-au fost recoltate probe biologice pentru COVID -19 pe 24 martie.

A fost externat pe 30 martie, înainte să primească rezultatul pentru COVID-19. Pe biletul de externare este precizat: evoluție favorabilă sub tratament, recomandare de continuare a tratamentului.

Confirmat cu COVID -19 la o zi de la externare, pe 31 martie, probă lucrată în laboratorul IRO Cluj.

A murit în aceeași zi, pe 31 martie, acasă.

Parchetul deschide dosar penal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a deschis joi dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu.

Anchetatorii spun că la nivelul spitalului nu au fost respectate măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei cu noul coronavirus.

Ancheta a stabilit că în perioada 22 - 30 martie, bărbatul a fost internat având simptome care indicau o posibilă infecție cu coronavirus, pe fondul unor afecțiuni preexistente.

Pacientului i-au fost recoltate probe biologice, trimise la analiză pentru a se stabili dacă este infectat cu virusul SARS-CoV-2, dar personalul medical a dispus luni, pe 30 martie, externarea pacientului, în lipsa rezultatului care să arate dacă bărbatul este sau nu infectat cu coronavirus. Un membru al familiei a fost chemat să-l ducă pe bărbat acasă.

În noaptea de luni spre marți, în jurul orei 3:00, bătrânul a decedat la domiciliu, fiind transportat la capela mortuară din localitate.

Miercuri, un membru al familiei sale a fost contactat de un cadru medical care i-a comunicat că rezultatul testării este pozitiv, pacientul fiind diagnosticat cu COVID-19, motiv pentru care acesta trebuie izolat.

XS
SM
MD
LG