Linkuri accesibilitate

Dosar penal și amenzi la un centru de vârstnici din Pitești. Nereguli la condițiile de cazare, masă și asistență medicală


Dosar penal și amenzi la un centru de vârstnici din Pitești.

Polițiștii au găsit trei persoane cazate la subsol, mâncarea se gătea în condiții improvizate, iar asistența medicală acordată bătrânilor era deficitară, transmit News.ro și Agerpres. S-a deschis un dosar penal

Prefectura Argeș a anunțat vineri că dosarul penal și amenzile vin după un control de urgență făcut miercuri la un centru de vârstnici.

Primele constatări au fost că cei internați acolo nu primesc suficientă hrană, nu sunt lăsați să vorbească la telefon cu rudele lor, iar unul dintre cei internați dormea pe o canapea amplasată într-un hol.

Trei beneficiari despre care autoritățile nu fuseseră informate au fost găsiți în subsol.

Prefectul de Argeș, Radu Perianu, a anunțat că autoritățile au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu în urma controlului.

”[Inspectorii]Au fost surprinși să găsească angajații centrului în bucătărie în timp ce pregăteau mâncare: 40 de litri de ciorbă, piure de cartofi care li se servea cu mezeluri, orez cu lapte. Asta, deşi miercuri, reprezentanţii centrului au declarat şi arătat un contract cu o firmă de catering. Activitatea bucătăriei a fost suspendată”, a transmis prefectul de Argeş, Radu Perianu.


Acesta a precizat că a fost verificat şi modul în care li se acordă asistenţă medicală oamenilor din centru.

”22 de beneficiari sunt înscrişi la un medic primar geriatrie gerontologie, 4 dintre ei nu au mai fost monitorizaţi din 2022! Aceşti oameni au foi de observaţie din care nu reiese o prescripţie medicală”, a mai afirmat prefectul de Argeş.

Prefectura a mai transmis că reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au identificat o persoană care lucra la centru, fără forme legale. Amenda aplicată este de 20.000 de lei. O altă sancţiune a fost dată pentru că un lucrător avea sarcini pentru care nu avea pregătire. Valoarea amenzii este de 3.500 lei.


”DSVSA a amendat societatea cu 1.200 lei pentru manipularea necorespunzătoare a alimentelor”, au adăugat reprezentanţii Prefecturii Argeş.

După scandalul „Azilelor groazeei”, premierul Marcel Ciolacu a cerut în luna iulie controale extinse la căminele de vârstnici de la nivel național.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG