Linkuri accesibilitate

Dosar penal: Spitalul din Tg.Jiu are aparat de testare a COVID-19 dar managerul a mințit


Imagine generică

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei din Târgu Jiu fac cercetări, in rem, pentru neglijență în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, după ce managerul spitalului județean, Dumitru Vienescu, a susținut că spitalul pe care-l conduce nu are aparat de testare a COVID-19.

De fapt, spitalul deține un astfel de aparat de doi ani, atât doar că nu are și kituri de testare.

Procurorii s-au sesizat în urma unor articole din presa locală și centrală care-l contraziceau pe Vienescu.

Anchetatorii au reținut că, deși managerul a susținut că spitalul pe care-l conduce nu deține un aparat PCR pentru testarea și diagnosticarea certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, „ulterior, s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare și diagnosticare certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2. Totodată, s-a reținut că era necesar, pentru punerea în funcțiune a acestui aparat, să fie achiziționate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2”, a declarat pentru Europa liberă Camelia Caragea, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Cercetările sunt făcute de polițiștii de la investigarea crimnalității organizate de la Inspectoratul de Poliție Gorj, sub supravegherea unui procuror de la acest parchet.

În lume, exista circa 23.000 de astfel de aparate, de tipul celui de la spitalul din Târgu Jiu. Un aparat GeneXpert face pana la 96 de teste în 24 de ore.

Vicepreședintele PNL Gorj, consilierul județean Gheorghe Grivei, a cerut sâmbătă demisia întregii conduceri a Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, după ce presa locală a dezvăluit că-n cadrul unității există, încă de acum doi ani, un aparat ce poate fi folosit și pentru testarea de COVID-19.

Aparatul a fost achiziționat cu fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program național de combatere a TBC.

Presa locală a dezvăluit că, pe 31 martie, managerul Institutului ”Marius Nasta” din București trimitea spitalului din Târgu-Jiu o informare prin care le spunea celor care conduc unitatea medicală că au în dotare un aparat pentru testarea COVID-19 și își exprimau acordul să fie folosit.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG