Linkuri accesibilitate

Dosar penal privind măștile neconforme achiziționate de Unifarm


Adrian Ionel, fostul director general UNIFARM, este cercetat în alte două dosare penale
Adrian Ionel, fostul director general UNIFARM, este cercetat în alte două dosare penale

Măștile medicinale neconforme achiziționate de către Unifarm fac obiectul unui dosar în care polițiștii și procurorii efectuează miercuri dimineață mai multe percheziții în București și Ilfov.

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 5 percheziții domiciliare, în București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență.

În același timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane, informează Poliția Română. Persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acesteia, pentru clarificarea situației de fapt.

Dosarul vizează achiziționarea de către CN UNIFARM, în perioada martie aprilie 2020, a 1,2 milioane măști de protecție de la o societate comercială, potrivit unor surse judiciare.

Măștile au fost distribuite în unități spitalicești de pe întreg teritoriul României, ulterior fiind retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical.

În plus, la nivel european a fost emisă o alertă cu privire la măștile în cauză din cauza capacității reduse de filtrare.

Nu este primul dosar deschis cu privire la fapte comise în perioada pandemiei de către conducerea Unifarm. Fostul șef Adrian Ionel este cercetat în două astfel de dosare.

Într-unul din aceste dosare Ionel este acuzat că în 15 martie 2020 a încheiat un contract de 4,5 milioane de lei cu o firmă pentru măști chirurgicale și după doar două zile a plătit 3,6 milioane de lei, fără ca firma să fi livrat vreo mască.

În plus, DNA susține că firma respectivă nu avea avizul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

Adrian Ionel a mai fost trimis în judecată în luna octombrie într-un alt dosar al DNA în care este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie de coronavirus pentru un contract de livrare a unor combinezoane și măști de protecție.

Unifarm, companie de stat, este unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice si parafarmaceutice din România.

XS
SM
MD
LG