Linkuri accesibilitate

Dosarul CNAS, o pagubă de 8 mil. euro | Cum a ajuns o parte la Antena 3


Direcția Națională Anticorupție a trimis în instanță dosarul săptămâna trecută
Direcția Națională Anticorupție a trimis în instanță dosarul săptămâna trecută

Foștii președinți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea și Irinel Popescu sunt acuzați că au cerut societății HP Romania să plătească către Antena 3 370.000 de euro, către Media Consulata 165.000 de euro și către fosta firmă de avocatură Boștină și Asociații 100.000 de euro.

CNAS avea un contract de achiziții cu HP România semnat încă din 2002. Ulterior, au fost încheiate mai multe acte adiționale cu respectiva firmă. În perioada 2007-2009, CNAS și HP România au convenit să renunțe la o serie de calculatoare și laptopuri prevăzute în contractul inițial și să realoce aceste sume pentru achiziția de asistență tehnică și instruire on-site la prețurile propuse de HP, fără organizarea vreunei proceduri de achiziție publică.

În baza acestor acte adiționale, HP România SRL a facturat și introdus la plată către Casa Națională de Asigurări de Sănătate servicii de asistență tehnică și instruire on-site în valoare totală de aproximativ 22,5 milioane euro , la un preț unitar de 804 euro/zi-om fără TVA (respectiv 956,76 euro/zi-om, TVA inclus) în cazul serviciilor”, se arată în rechizitoriul obșinut de Europa Liberă.

Potrivit documentului amintit, HP România nu a prestat serviciile descrise în actele adiționale ci le-a subcontractat unei alte firme IT. Prețul a fost de 500 euro/zi per fiecare om care s-a ocupat de învățarea sistemului informatic de către angajații CNAS.

În realitate, cea mai mare parte a serviciilor care au făcut obiectul actelor adiționale au fost de o complexitate redusă (respectiv de introducere date în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) sau asistarea angajaților caselor de sănătate în timp ce aceștia introduceau datele), complexitate care nu justifica plata unor tarife de 804 euro/zi/om sau 760 euro/zi/om (respectiv 956,76 euro/zi-om și 904,4 euro/zi om, TVA inclus). Acest fapt rezultă atât din declarațiile mai multor persoane audiate în cauză, care au prestat efectiv aceste servicii (unele dintre acestea fiind absolvenți de liceu sau având altă pregătire profesională decât IT), precum și din faptul că subcontractantul a dat la rândul său o mare parte dintre serviciile de asistență și instruire către alte 26 de firme la tarife cuprinse între 70 de euro/zi-om și 200 de euro/zi-om”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Prețuri astronomice

Procurorii au observat că prețul achitat de CNAS pentru o zi de muncă prestată de un singur om trimis de HP este apropiat de prețul unui terminal de acces – calculator, laptop, etc.

În același timp, se remarcă faptul că tarifele achitate pe zi-om de CNAS au condus la plata unor sume de peste 18.000 de euro pe lună aferente fiecărei persoane, în condițiile în care serviciile prestate nu erau de o complexitate mare și au fost prestate inclusiv de persoane care nu aveau vreo pregătire IT (fiind absolvenți de liceu, studenți sau absolvenți ai unor facultăți de alt profil, plătiți în realitate cu salarii de 2.000 de lei pe lună)”, se mai arată în document.

Prin aceste acte adiționale, HP România a renunțat să mai livreze 18.131 de calculatoare și laptopuri, la un preț de 927 de euro bucata fiecare, precum și la servicii de mentenanță și remediere software aferente fazei OPERATE pentru 43 CJAS.

Actele adiționale susmenționate nu prezintă niciun fel de justificare pentru excluderea acestor livrabile, se mai arată în actul de acuzare al DNA.

Bani pentru liniștea lui Ciurchea

Anchetatorii mai arată că Vasile Ciurchea, președinte al CNAS în perioada 2007 – 2008 - când au fost semnate cele mai controversate acte adiționale ale contractului - a adus CNAS un prejudiciu de 6.055.981 euro fără TVA după ce nu a organizat licitație.

Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale.

Ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008)”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform unor surse judiciare, cele două firme plătite de Ciurchea ar fi Antena 3, care a încasat 300.000 de euro și societatea Media Consulta Internațional, firmă care a primit 164.000 de euro și care la momentul respectiv avea relații de afaceri cu societățile media controlate de Dan Voiculescu.

Potrivit confidas.ro, Media Consulta este deținută de Mihăiță Craiu și Sorana Catrinel Craiu. În 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 11 milioane de lei și un profit de aproape 3 milioane de lei cu opt angajați. De-a lungul timpului, firma a semnat mai multe contracte publice cu diverse instituții de stat, cele mai mari fiind cu ministerul Dezvoltării Regionale.

Bani pentru partid

Despre Irinel Popescu DNA arată că a fost cel care, în calitatea sa de președinte al CNAS, a semnat două acte adiționale contractului, documente care au prejudiciat bugetul CNAS cu 998.785 de euro.

Se remarcă, totodată, că Irinel Popescu a procedat la încheierea actelor adiționale în ciuda avizului consultativ emis de controlorul delegat din partea Ministerului Finanțelor Publice (....) . Astfel, la data de 16.07.2009, acesta l-a avertizat pe Irinel Popescu cu privire la faptul că CNAS deja plătise suma de 16.114.348 de euro pe servicii de instruire a specialiștilor, adresându-i rugămintea de a analiza necesitatea și oportunitatea achiziției de noi servicii de asistență tehnică on site; în același timp, i se atrăgea atenția că, în calitate de ordonator de credite, răspunderea pentru angajarea acestor cheltuieli îi revine. Cu toate acestea, Irinel Popescu a semnat după circa două săptămâni actul adițional nr. 14/2009, iar ulterior actul adițional nr. 15/18.11.2009 nici nu a mai fost supus atenției controlorului delegate”, se mai arată în rechizitoriu.

Ca și Ciurchea, Irinel Popescu ar fi cerut partenerilor de afaceri ai CNAS să plătească către două firme diverse sume de bani. „Popescu Irinel ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate”, se mai precizează în comunicatul oficial al DNA.

Potrivit informațiilor Europa Liberă, 100.000 de euro ar fi fost plătiți către casa de avocatură „Boștină și Asociații”, iar 70.000 de euro, echivalentul în lei, către Antena 3. La momentul respectiv, Irinel Popescu era vicepreședintele Partidului Conservator, partid al cărui senator a fost în perioada 2004- 2008. PC era condus atunci de Dan Voiculescu, a cărui familie deține Antena 3.

Procesul lui Enache

Un al treilea personaj trimis în judecată în acest dosar este Radu Enache, fost președinte al HP România. El a recunoscut toate acuzațiile și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost de acord cu aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendare, termenul de încercare fiind de 4 ani. Procesul se află pe rolul Tribunalului București, urmând ca pe 20 aprilie să se ia o decizie în acest sens.

În cauză CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 de euro. În vederea recuperării prejudiciului au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Vasiel Ciurchea, Irinel Popescu și societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL).

Compania a depus suma de 8.395.490 de euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul unic al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG