Linkuri accesibilitate

Dosarul de evaziune fiscală al lui Adrian Sârbu, returnat Parchetului General după patru ani


România Adrian Sârbu

Două judecătoare de cameră preliminară de la Curtea Supremă au decis după patru ani să retrimită Parchetului General dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani al patronului Mediafax, Adrian Sârbu.

Dosarul a stat în camera preliminară 4 ani, deși durata maximă e de două luni, remarcă G4Media.

Judecătoarele au anulat inclusiv raportul de expertiză financiar contabilă judiciară prin care a fost stabilit prejudiciul de 14 milioane de euro.

Ce a decis instanța:

  • A admis contestațiile lui Adrian Sârbu și ale celorlalți inculpați împotriva încheierii din data de 24 iunie 2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.
  • Constată nulitatea raportului de expertiză financiar contabilă judiciară şi a suplimentului la raportul de expertiză financiar contabilă judiciară, întocmite de expert contabil Şanta Valer în dosarul nr. 332/P/2014 (aflate în vol. 46-47 şi 49-50 de urmărire penală) şi dispune excluderea acestora din dosar.
  • Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Sârbu Adrian și ceilalți împotriva încheierii din data de 18 noiembrie 2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pe care o desfiinţează.
  • Constată că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut de art. 345 alin. 3 Cod procedură penală.
  • Constată nulitatea ordonanţelor privind îndreptarea erorilor materiale, dispuse de procuror în temeiul art. 278 Cod procedură penală, în dosarul nr. 332/P/2014, în data de 27 septembrie 2019.
  • Constată nulitatea ordonanţei privind remedierea neregularităţilor şi menţinerea dispoziţiei de trimitere în judecată, dispusă de procuror, în temeiul art. 286 şi 345 Cod procedură penală, în dosarul nr. 332/P/2014 în data de 30.09.2019.
  • Constată că neregularităţile stabilite prin încheierea din 24 iunie 2019 atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii în ceea ce priveşte trimiterea în judecată a lui Adrian Sârbu pentru instigare la delapidare în formă continuată şi de spălare de bani în formă continuată, Petrovici Liana, pentru spălare de bani în formă continuată,
  • Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
  • Menţine dispoziţiile încheierii din 18 noiembrie 2019, referitoare la cheltuielile judiciare. Cheltuielile judiciare avansate de stat în contestaţie rămân în sarcina acestuia. Onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii – inculpaţi Chiş Gheorghe Dragoş, Dinu Sorin Nicolae şi Grădinaru Dragoş în sumă de câte 627 lei fiecare, rămâne în sarcina statului. Decizia este definitivă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG