Linkuri accesibilitate

Două activiste ale grupului Pussy Riot, condamnate pentru postări online


Maria Aliohina a fost condamnată la închisoare pentru o postare în care îl înfășișează pe autocratul instalat la conducerea Belarusului cu însemnele svasticii pe imaginea sa
Maria Aliohina a fost condamnată la închisoare pentru o postare în care îl înfășișează pe autocratul instalat la conducerea Belarusului cu însemnele svasticii pe imaginea sa

Două activiste, membre ale grupului de protest Pussy Riot din Rusia, Maria Aliohina și Liusia Ștein, au fost condamnate la închisoare pentru postări online pe care le-au făcut în urmă cu câțiva ani.

Tribunalul districtual Tver din Moscova le-a condamnat pe cele două activiste pe 17 decembrie la 15, respectiv 14 zile de închisoare pentru propagarea online a simbolurilor naziste. Cele două femei au fost reținute în urmă cu o zi.

Acuzația împotriva Mariei Aliohina i-a fost adusă pentru imaginea pe care a postat-o pe o rețea de socializare în urmă cu șase ani, cu imaginea autocratului Alexandr Lukașenko cu svastici pe el, comparat fiind cu fascist.

Ștein, care este și parlamentar de Moscova, a fost condamnată pentru o caricatură care o înfățișa cu o pălărie cu svastica pe ea, care a fost postată pe o rețea de socializare în 2018.

Aliohina, Ștein și alți membri ai grupului de protest au fost condamnați de mai multe ori în ultimele luni la până la 15 zile de închisoare pentru că au participat la acțiuni de protest și mitinguri neautorizate.

Trupa Pussy Riot a devenit celebră după condamnarea membrilor săi, pentru „huliganism motivat de ura religioasă” după ce au dat buzna în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova și au cântat o „rugaciune punk” împotriva complicității dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Vladimir Putin, pe atunci premier.

Aliohina și colega sa de trupă, Nadejda Tolokonikova, erau aproape de finalul executării pedepselor de doi ani de închisoare când au fost eliberate în decembrie 2013 în baza unei amnistii pe care au respins-o spunând că nu reprezintă decât un gest propagandistic făcut de Putin pentru a-și îmbunătăți imaginea înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.

XS
SM
MD
LG