Linkuri accesibilitate

Bombardier rusesc, interceptat de avioanele britanice de luptă deasupra Mării Negre


Momentul interceptării bombardierului rusesc
Momentul interceptării bombardierului rusesc

Două avioane Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice au executat, marţi, o misiune de poliţie aeriană în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, pentru interceptarea unei aeronave a Federaţiei Ruse, care se apropia de spațiul aerian românesc, au anunțat Ministerul Apărării Naționale și Forțele Regale Aeriene ale Marii Britanii.

Este vorba de interceptarea unui bombardier Suhoi Su-24 rusesc, care s-a apropiat prea mult de spațiul aerian românesc.

Dirijarea, controlul şi coordonarea misiunii au fost gestionate de controlorii români de trafic aerian din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene.

Centrul NATO de operaţiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón a ordonat decolarea celor două aeronave Eurofighter Typhoon aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România sub comandă NATO.

Decizia a fost luată în urma detectării activității aeriene a Federației Ruse în apropierea Regiunii de Informare a Zborurilor (Flight Information Region – FIR) București, în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Aeronavele britanice au interceptat aeronava SU-24 Fencer prin identificare vizuală a acesteia, în jurul orei 10.50, care, după ce s-a apropiat până la 40-50 km de spaţiul aerian naţional s-a retras părăsind FIR Bucureşti. Cele două aeronave britanice au executat patrulare aeriană până la ora locală 11.30, după care au revenit la aerodromul de bază, transmite MApN.

Forțele aeriene britanice remarcă faptul că avioanele rusești nu au oferit niciun plan de zbor și au refuzat să vorbească cu controlorul român de trafic aerian, punând în pericol siguranța zborului pentru toți utilizatorii aerieni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG