Linkuri accesibilitate

Două persoane ucise într-un atac cu bombă la o moschee din Kabul


Ayaz Neyazi, imamul moscheii din cartierul Wazir Akber Khan, ucis în atacul de marți

Oficialii afgani spun că o bombă a explodat la o moschee din capitala afgană, ucigând două persoane, la o zi după ce șapte civili au murit într-un atentat la marginea drumului din nordul țării.

Nicio grupare nu și-a asumat răspunderea pentru explozia petrecută în vecinătatea unor reședințe și birouri aparținând unor organizații internaționale și ambasade, care a venit pe fondul reducerii violenței globale în mare parte din Afganistan, de la încetarea focului de săptămâna trecută între talibani și guvern.

Deflagrația a avut loc într-o parte a complexului de clădiri unde credincioșii se spală înainte de a intra în moschee ca să se roage, au informat oficiali de poliție și armată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian, a declarat că bomba a vizat moscheea Wazir Akber Khan în timp ce credincioșii se adunau pentru rugăciunile de seară.

Arian a spus că imamul moscheii din cartierul Mohammad Ayaz Niazi, a fost una dintre cele două persoane ucise în atac, care a rănit cel puțin alte două persoane.

Talibanii au condamnat uciderea imamului „în termeni puternici”.

Atacul a fost, de asemenea, condamnat de președintele Ashraf Ghani și de misiunea de asistență a Organizației Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA).

Grupul extremist al Statului Islamic a activat în Kabul în ultimele săptămâni și a vizat în trecut și alte moschei din Afganistan.

Relatările inițiale spuneau că atacul a fost condus de un atentator sinucigaș.

Cartierul Wazir Akbar Khan din Kabul găzduiește ambasade și clădiri guvernamentale.

Anterior, oficialii au spus că o explozie a lovit un camion mic care transporta un grup de muncitori la sfârșitul zilei de 1 iunie în districtul Khan Abad, din nordul provinciei Kunduz.

Purtătorul de cuvânt al provinciei Esmatullah Muradi a declarat că suspectează talibanii. „Talibanii plantează bombe pe marginea drumului pentru a viza forțele de securitate, dar bombele lor ucid de obicei civili", a spus Muradi.

Două dintre cele șase persoane rănite în atac erau în stare critică, a declarat șeful raionului Hayatullah Amiri.

Președintele Ashraf Ghani a salutat încetarea focului talibanilor care a marcat vacanța musulmană a Eid al-Fitr, iar autoritățile au răspuns anunțând că vor accelera eliberarea prizonierilor talibani ca un „gest de bunăvoință” înainte de lansarea negocierilor de pace.

Statele Unite și talibanii au semnat în februarie un acord care avea ca scop încheierea celui mai lung război din istoria Statelor Unite, care stabilește un calendar pentru retragerea trupelor americane din Afganistan în schimbul angajamentelor de securitate din partea talibanilor.

Acordul, în care guvernul afgan nu a fost semnatar, prevede, de asemenea, că Kabul trebuie totuși să elibereze 5.000 de prizonieri talibani, în timp ce militanții trebuie să elibereze 1.000 de captivi.

Până în prezent, autoritățile afgane au eliberat aproximativ 2.700 de militanți talibani, în timp ce grupul militant a eliberat aproximativ 400 de captivi guvernamentali.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care a făcut eforturi pentru începerea negocierilor de pace intra-afgană, a susținut o conferință video cu oficiali de top din Kabul, inclusiv Ghani și adjunctul său, Amrullah Saleh.

Biroul lui Ghani a declarat într-o declarație că Saleh a subliniat importanța scăderii continue a violenței și necesitatea încetării focului.

Cele două părți au discutat despre pașii viitori necesari pentru aducerea păcii în Afganistan, fiind abordată și eliberarea prizonierilor talibani și locul pentru discuțiile de pace intra-afgane.

La Washington, trimisul special al Statelor Unite în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat că este optimist că guvernul taliban și afgan vor începe negocierile de pace, adăugând că trupele americane ar putea fi scoase înainte de termen dacă toate merg bine.

Khalilzad a declarat, pe 1 iunie, că s-au înregistrat multe progrese pe măsură ce guvernul afgan va accelera eliberarea de prizonieri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG