Linkuri accesibilitate

TVR și Radioul public, o afacere politizată în Coaliție. Proiectul împărțirii puterii


Controlul politic asupra instituțiilor media de stat va continua după modificarea legii TVR și SRR.
Controlul politic asupra instituțiilor media de stat va continua după modificarea legii TVR și SRR.

Coaliția de guvernare a decis cum se împart atribuțiile între funcția de președinte al Consiliului de Administrație al TVR și al Radioului Public și cea de director general. Politizarea instituțiilor media de stat a fost preferată unei reforme de durată.

Separarea celor două funcții a fost necesară pentru împărțirea pozițiilor din fruntea instituțiilor media de stat pe baza algoritmului politic în Coaliție. În prezent, fiecare instituție are un Consiliu de Administrație și un președinte director – general (două persoane, numite politic). Prin divizare funcției, apar patru poziții individuale în fruntea TVR și Societății Române de Radiofuziune (SRR), care se vor împărți între PNL, UDMR și USR-PLUS.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că, în acest moment, discuțiile au ajuns în punctul în care PNL va nominaliza directorul general al televiziunii publice, UDMR va avea președintele Consiliului de administrație al TVR, USR-PLUS va propune directorul general de la Radioul Public, iar persoana susținută de PNL va deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație la SRR. Negocierile nu au fost finalizate în Coaliția de guvernare, iar pozițiile se pot schimba.

Până la revocarea din funcție a actualelor conduceri de la TVR și SRR, votate în timpul majorității deținute de PSD, majoritatea parlamentară vrea să schimbe legea privind organizarea și funcționarea televiziunii și radioului public.

Care sunt condițiile pentru a ajunge în Consiliul de Administrație

Viitorul președinte al Consiliului de Administrație, dar și directorul general, se numesc de Parlament în ședință comună, se arată în proiectul aflat în lucru, obținut de Europa Liberă. Varianta agreată în Coaliție a fost caracterizată de președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai (USR-PLUS), drept o politizare și nu soluție de reformă.

Condițiile pentru a ajunge în viitorul Consiliu de Administrație sunt:

  • Experiență profesională de minimum 5 ani în următoarele domenii: mass-media, cultural, comunicare, relații publice, educație, economico-financiar sau juridic;
  • Experiență managerială și capacitate decizională;
  • Cunoașterea legislației privind organizarea și funcționarea TVR și SRR, precum și din domeniul audiovizualului;

Ce salariu vor avea șeful CA și directorul general

Președintele Consiliului de Administrație al TVR și cel al SRR, dar și directorul general vor avea rang de ministru și sunt remunerați cu o indemnizație brută lunară la nivelul funcție de ministru, aproape 2.500 de euro.

Ce atribuții va avea Consiliul de Administrație

Printre atribuțiile viitorului Consiliu de Administrație se numără:

  • Aprobă concepția de dezvoltare a societății pe termen scurt, mediu și lung în concordanță cu strategia propusă de directorul general în proiectul managerial și stabilește, anual, indicatorii de performanță pentru directorul general;
  • Aprobă normele privind strategia de programe și structura de program;
  • Aprobă, la propunerea directorului general și a comitetului director, structura organizatorică a societății, precum și restructurările economice de personal necesare pentru funcționarea eficientă a societății;
  • Evaluează activitatea directorului general pe baza raportului anual și stadiul de îndeplinire a obiectivelor de performanță;
  • Aprobă proiectul de buget al societății;
  • Aprobă investițiile;
  • Stabilește măsuri de extindere sau restrângere a activității societăți;

În cazul demiterii consiliului de administrație, conducerea TVRR sau SRR va fi asigurată de un director general interimar numit de către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru un mandat de maximum 60 de zile.

Ce putere va avea viitorul director general din TVR și SRR

În documentul consultat de Europa Liberă pentru modificarea legii de funcționare a TVR și SRR se prevede că directorul general va avea printre atribuții:

  • Supune spre aprobare Consiliului de Administrație strategia de dezvoltare TVR și SRR;
  • Aprobă angajarea și concedierea personalului societății și numește șefii departamentelor și conducătorii structurilor subordonate;
  • Negociază și stabilește clauze de performanță pentru persoanele care vor ocupa funcții de conducere;
  • Analizează propunerile comisiei de etică și arbitraj privitoare la respectarea statutului personalului de specialitate;
  • Prezintă semestrial, un raport de activitate, membrilor Consiliului de Administrație;

Comitetul Director al Societății de Radiofuziune și cel al Societății de Televiziune este compus din directorul general și maximum 7 membri, cu poziții de management în interiorul societății.

Coaliția de guvernare a decis schimbarea conducerilor TVR și SRR, dar revocarea în Parlament este amânată din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord asupra noilor nume care urmează să fie instalate la șefia instituțiilor media de stat.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG