Linkuri accesibilitate

PSD/Ciolacu: Numărați fiecare vot. Rafila: PSD a căștigat aceste alegeri


Marcel Ciolacu și-a declarat victoria în alegerile parlamentare și a cerut ca Ludovic Orban să nu mai fie premier după votul dat de români

Potrivit rezultatelor parțiale, PSD a obținut circa 30% din voturile electoratului. Liderii social-democraților își clamează victoria. Nu e clar însă dacă îl vor convinge pe Klaus Iohannis că pot alcătui o majoritate parlamentară stabilă așa încât propunerea lor de premier să fie acceptată.

Șirul discursurilor a fost deschis de liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a spus că românii au arătat că vor o schimbare și că au sancționat guvernarea liberală. „PSD are un avantaj în acest moment chiar dacă ponderăm cu voturile ce vin din diaspora”, a început el. „Fac un apel la fiecare coleg aflat în secțiile de votare, să numere fiecare vot corect, cinstit, să nu cumva să părăsească secțiile de votare să nu cumva să pățim ce am mai pățit”, a continuat liderul PSD, sugerând că sunt posibile fraude electorale.

El a dat apoi cuvântul colegului de partid, Paul Stănescu. Pentru prima dată în ultimul deceniu, principalii lideri politici nu au reușit să cadă de acord asupra ordinii de intrare în direct astfel încât discursurile marilor partide s-au suprapus. Vom reveni cu informații de la reporterii Europa Liberă aflați la sediile de partid.

Un mesaj optimist a transmis și Alexandru Rafila, cap de listă al PSD în alegeri: ”PSD a câștigat aceste alegeri, rezultatul din sondaje cu siguranță va fi confirmat la numărătoarea voturilor, iar această diferență se va consolida. E un lucru extrem de important că am reușit să convingem majoritatea cetățenilor că PSD are soluții, că PSD dorește să facă o altă politică în România, politica responsabilității, politica profesionalismului și care nu are loc de festivism și demagogie”.

Așadar, Alexandru Rafila, și nu liderul Marcel Ciolacu a fost cel care a formulat primul prespectiva intrării PSD la guvernare. El a spus că PSD poate oferi României un guvern stabil, soluții pentru sistemul sanitar și în domeniul economic.

Cu o nuanță prezidențială, Alexandru Rafila și-a continuat discursul spunând că România are nevoie de împăcare, de conciliere. „Noi avem o problemă majoră, polarizarea a fost o problemă în cursul campaniei electorale, chiar dacă ea a fost o campanie online (...). Putem să venim cu soluții concrete, cu oameni specializați pentru fiecare domeniu.

Și fostul premier Mihai Tudose, al cărui nume este vehiculat la posibil premier în cazul în care rezultatele finale ar confirma victoria social-democraților în alegerile parlamentare, a ținut un discurs triumfător.

Președintele Marcel Ciolacu a fost prezent la sediul social-democraților din bdul Kiseleff pe parcursul întregii zile alături de doi dintre oamenii săi de încredere: prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și secretarul general, Paul Stănescu.

Alegerile parlamentare din acest an se desfășoară în condiții excepționale din cauza pandemiei de coronavirus.

Marcel Ciolacu a transmis, duminică, cu 3 ore înainte de închiderea urnelor de vot la alegerile parlamentare, că „victoria este aproape”.

„Victoria e aproape ! Astăzi, împreună, putem scrie istorie ! Hai la vot !”, a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile parlamentare a fost, duminică, până la ora 20.30 de 31,56%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC).

Este o prezență mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG