Linkuri accesibilitate

Dragnea, Tăriceanu și teologia catolică


În supărarea lui pe Tăriceanu, afișată vehement, marți 15 ianuarie, în plenul Parlamentului European, șeful ALDE la nivel european, fostul premier belgian Guy Verhofstadt a aruncat termenul ciudat de „subsidiaritate”.

Verhofstadt era tare supărat și a spus public că a fost mințit de Tăriceanu la București. Dragnea și Tăriceanu continuă să lucreze activ pentru amnistierea și grațierea corupților, dar în același timp Tăriceanu i-a promis lui Verhofstadt nu doar că guvernul român va aplica prevederile Comisiei de la Veneția, dar că va solicita chiar un al doilea aviz din partea acesteia.

Dragnea, la rândul lui, a pretins de față cu Verhofstadt că justiția, statul de drept (rule of law) ar fi de domeniul subsidiarității și că deci UE nu trebuie să se amestece.

Aici Dragnea și-a arătat ignoranța totală și în privința funcționării instituțiilor UE (nu e prima dată), dar și a istoriei termenilor pe care el îi folosește.

Subsidiaritatea invocată de el e termenul din jargonul UE care desemnează lucrurile, materiile sau domeniile de tratat la nivel național și în care UE nu are nimic de zis. Asemenea domenii sunt, de pildă, învățământul sau apărarea.

Acum, ce nu știu Dragnea și Tăriceanu este că toate marile figuri fondatoare ale UE au fost catolici, de la Schuman și Adenauer, trecând prin De Gasperi si până la Helmut Kohl. De aceea, coroana de 12 stele pe fond albastru care simbolizează Europa nu e altceva decât coroana Fecioarei in iconografia catolică clasică. Cele 12 stele n-au simbolizat vreodată numărul de țări din UE, stelele au fost 12 de la început si sunt apostolii din coroana Fecioarei.

La fel, acest concept de subsidiaritate pe care îl invocă Dragnea vine din teologia catolică și din administrarea diocezelor și misiunilor: el acoperă deciziile care pot fi luate local, de un subsidiarius, și pentru ele nu e nevoie, într-adevăr, de un recurs la autoritatea centrală. Termenul a intrat așadar în terminologia UE, alături de drapelul cu coroana de stele a Fecioarei și altele.

Dacă Dragnea și Tăriceanu ar fi avut un minimum de cunoștințe despre UE și-ar fi dat seama că justiția și statul de drept NU POT fi chestiuni care țin de subsidiaritate, de administrația locală. Justiția este una și nu este a lor.

XS
SM
MD
LG