Linkuri accesibilitate

Cabo Delgado | războiul în care copiii sunt decapitați


Conflictul sângeros din Mozambic afectează și foarte mulți copii, susține Salvați Copiii
Conflictul sângeros din Mozambic afectează și foarte mulți copii, susține Salvați Copiii

Copii cu vârste de până în 11 ani au fost decapitați în provincia Cabo Delgado/Mozambic într-un război care a devastat nordul țării și a obligat sute de mii de locuitori să migreze.

Un raport cutremurător al Organizației Salvați Copiii prezintă poveștile mai multor părinți ai căror copii au fost decapitați de insurgenții despre care se bănuiește că sunt susținuți de organizația ISIS.

O mamă în vârstă 28 de ani a povestit voluntarilor de la Salvații Copiii că fiul ei cel mare, în vârstă de 12 ani, a fost decapitat recent după ce a fost găsit într-un loc unde se ascundea alături de alți trei copii.

„În noaptea aceea satul nostru a fost atacat, iar casele au fost arse. Când a început totul, eram acasă cu cei patru copii ai mei. Am încercat să fugim în pădure, dar mi-au luat fiul cel mare și l-au decapitat. Nu am putut face nimic pentru că și noi am fi uciși”, a povestit mama, pentru organizația mondială.

Soldați din Mozambic
Soldați din Mozambic

Salvați Copiii estimează că 670.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza conflictului din Cabo Delgado. Cifra e de șapte ori mai mare decât cea de acum un an.

În tot acest timp, peste 2.600 de persoane au fost ucise, jumătate fiind civili. În ultimul an, insurgenții au început să atace în special satele sărace din provincia situată în nordul Mozambicului, una dintre cele mai sărace din Africa.

Copil ucis de față cu frații

Cabo Delgado a fost lovit în ultimii ani și de fenomene meteo extreme, care au decimat zona. În 2019, un ciclon a distrus mai multe locuințe și a ucis 500 de persoane, iar în 2020 provincia a fost afectată de inundații puternice.

În raportul prin care a prezentat atrocitățile din Mozambic, Salvați Copiii arată că organizația este „revoltată și profund întristată” de situația din statul african.

„Fiecare copil are dreptul la viață și siguranță, iar copiii trebuie protejați în toate circumstanțele, inclusiv în război și conflicte armate. Pentru copiii care ar fi putut asista la uciderea fraților lor, suferința lor ar putea dura ani de zile. Mulți pot prezenta anxietate și depresie sau chiar semne de tulburare de stres post-traumatic”, se arată în raportul organizației.

Copiii din Mozambic sunt obișnuiți cu viața grea: în imagine, o intervenție la o inundație din 2007
Copiii din Mozambic sunt obișnuiți cu viața grea: în imagine, o intervenție la o inundație din 2007

Un alt exemplu care descrie teroarea la care sunt supuși locuitorii din Cabo Delgado este cel al unei mame de 29 de ani al cărei copil de 11 ani a fost ucis de insurgenți. Femeia a povestit că, în prezent, își caută un adăpost, pentru ea și cei trei copiii care i-au rămas în viață.

„După ce fiul meu de 11 ani a fost ucis, am înțeles că nu mai este sigur să rămân în satul meu. Am fugit la casa tatălui meu într-un alt sat, dar câteva zile mai târziu au început și atacurile acolo. Eu, tatăl meu și copiii am petrecut cinci zile mâncând banane verzi și bând apă din bananieri”, a povestit femeia.

Chance Briggs, directorul Save the Children’s Country din Mozambic, a declarat: „Personalul nostru a fost înlăcrimat când a auzit poveștile de suferință povestite de mamele din tabere. Această violență trebuie să se oprească, iar familiile strămutate trebuie să fie sprijinite.”

„O preocupare majoră pentru noi este că nevoile copiilor strămutați și familiilor lor din Cabo Delgado depășesc cu mult resursele disponibile pentru a-i sprijini. Aproape un milion de oameni se confruntă cu foamea severă ca rezultat direct al acestui conflict, inclusiv persoanele strămutate și comunitățile gazdă. În timp ce lumea a fost concentrată pe COVID-19, criza Cabo Delgado a crescut, dar a fost ignorată.”

SUA au trimis ajutor militar

Soldați ai Forțelor Speciale American au început un program de instruire a trupelor din Mozambic pentru ca acestea să le poată face față insurgenților despre care și americanii cred că sunt susținuți de membrii ISIS.

New York Times cataloghează programul american ca fiind unul „modest ca mărime și sferă de acțiune”, însă reprezintă un semnal al intrării SUA în acest conflict.

Săptămâna trecută, Statele Unite au desemnat oficial grupul, cunoscut local ca Al-Sunna wa Jama’a, ca entitate teroristă globală și au impus sancțiuni liderului său, numit de oficialii americani Abu Yasir Hassan. Nu este clar cât de puternice sunt legăturile dintre Statul Islamic din Irak și Siria și acest grup, precum și unele altele din Africa, a mai scris New York Times.

Cabo Delgado este una dintre cele mai sărace provincii din Mozambic, cu rate ridicate de analfabetism și șomaj, însă una dintre cele mai bogate în privința resurselor naturale.

Un copil din Mozambic trece printre gunoaie
Un copil din Mozambic trece printre gunoaie

În 2009, în zonă au fost descoperite două zăcăminte uriașe de rubin, respectiv de gaz. Acest fapt a dat speranțe locuitorilor că ar putea apărea și locuri de muncă, fapt care însă nu s-a mai întâmplat, notează BBC.

Unii analiști cred că nemulțumirile socio-economice sunt și motivele care stau la baza revoltei insurgenților. Într-un videoclip anul trecut, un lider militant a spus: „Ocupăm [orașele] pentru a arăta că guvernul zilei este nedrept. Îi umilește pe săraci și dă profit șefilor”.

Bărbatul a vorbit despre Islam și despre dorința sa de a avea un „guvern islamic, nu un guvern al necredincioșilor”, dar a citat și presupusele abuzuri ale armatei Mozambicului și s-a plâns în repetate rânduri că guvernul este „nedrept”, mai scrie BBC.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG