Linkuri accesibilitate

Drepta radicală a Europei: Orbán, Salvini și Morawiecki vor să formeze un nou grup politic european


Matteo Salvini și Viktor Orban în 2019, la Budapesta.
Matteo Salvini și Viktor Orban în 2019, la Budapesta.

Fără a da multe detalii, liderii de dreapta din Ungaria, Italia și Polonia au anunțat că își unesc forțele pentru a genera o „renaștere ​​​​​​​europeană bazată pe valorile creștine”.

Premierul Viktor Orban, omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki, și liderul politic italian Matteo Salvini s-au întâlnit , joi, la Budapesta pentru a pune bazele a ceea ce au descris drept o nouă alianță europeană de dreapta.

„Suntem aici pentru a construi ceva pe termen lung”, a declarat Salvini. „Este prima etapă a unui drum lung”.

La începutul lunii martie, Fidesz, partidul lui Orbán, a părăsit grupul PPE din Parlamentul European după ce nerespectarea valorilor UE a privat Ungaria de accesul la fonduri europene. Căutarea de noi aliați pare să se fi concretizat joi.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat, joi, că „este necesar să discutăm despre construirea unui grup care va apăra valorile normale, tradiționale care au dezvoltat Europa”.

Printre „valorile normale, tradiționale” apărate de guvernanții PiS, partidul lui Morawiecki, se află, remarcă presa internațională, xenofobia, anti-imigrația, discriminarea pe bază de gen și orientare sexuală, privarea femeilor de accesul la avort, guvernarea autoritară prin subminarea puterii juridice, și nerespectarea legilor europene. Aceste decizii sunt apărate de partidul polonez prin apelul la creștinism și naționalism. Lucruri similare se întâmplă și în Italia lui Salvini și Ungaria lui Orbán.

Mateusz Morawiecki, Viktor Orban și Matteo Salvini după conferința de presă de joi, de la Budapesta.
Mateusz Morawiecki, Viktor Orban și Matteo Salvini după conferința de presă de joi, de la Budapesta.

Polonezul Donald Tusk, fostul Președinte al Consiliului European, a spus că noul bloc de dreapta este pro-Putin, adăugând că „​nu este o păcăleală de 1 aprilie”. Cu toate acestea, cei trei membri ai alianței au opinii diferite despre Rusia. Dacă Ungaria se îndreaptă decisiv spre Moscova, polonezii rămân reticenți. O mișcare spre Moscova ar putea cauza probleme interne în Polonia. De asemenea, deși italienii sunt sceptici în legătură cu libertatea de mișcare în Uniunea Europeană, est europenii sunt susținători categorici ai acesteia.

Diferențele politice dintre cei trei membri ai alianței încă trebuie gestionate, și constituie obiectul următoarei întâlniri, care probabil va avea loc în luna mai. Tot în mai va fi discutată în detaliu și posibilitatea înființării unui grup în Parlamentul European.

Partidele conduse de cei trei lideri au împreună 64 de europarlamentari: 28 din Liga lui Salvini, 24 de la PiS și 12 de la Fidesz. În momentul de față, cele trei partide sunt separate instituțional în Parlamentul European (PE): Fidesz sunt neafiliați, iar PiS și Liga fac parte din două familii politice diferite. Deși ar fi suficient de mulți membri pentru a înființa un nou grup în PE, ar avea nevoie de europarlamentari din încă alte patru țări.

Dacă vor reuși să se unească în PE și să atragă alte partide conservatoare și de dreapta din Europa, alianța ar putea forma al doilea cel mai mare grup din PE.

XS
SM
MD
LG