Linkuri accesibilitate

O dronă americană MQ-9 Reaper, prăbușită la Câmpia Turzii


O dronă MQ-9, de tipul celei care s-a prăbușit joi în apropiere de Câmpia Turzii.
O dronă MQ-9, de tipul celei care s-a prăbușit joi în apropiere de Câmpia Turzii.

O dronă militară americană MQ-9 Reaper, aflată într-o misiune de supraveghere, s-a prăbușit joi, în apropiere de baza aeriană de la Câmpia Turzii, unde se află și militari americani.

Informația nu a fost confirmată oficial de MApN, dar, aflat în studioul Digi 24, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a confirmat informația și a spus că nu s-au înregistrat pagube, pentru că drona s-a prăbușit într-o zonă nelocuită.

„Nu au fost pagube, a căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Deocamdată aceste drone sunt folosite pentru antrenament. Ne antrenăm împreună, și noi și americanii, cu aceste drone”.

Dîncu a spus că drona este operată exclusiv de militarii americani.

Din primele informații drona s-a prăbușit când se apropia de aterizare, după finalizarea misiunii în care a fost.

Locul prăbușirii este la circa 2-3 kilometri de baza aeriană. Drona nu avea la bord armament, scrie Hotnews.ro.

La baza aeriană de la Câmpia Turzii, Statele Unite au trimis în mai multe rânduri aeronave de luptă și militari. Dronele americane au fost dislocate în ultimii trei ani la baza de la Câmpia Turzii, unitate în care Pentagonul a anunțat o investiție de 130 de milioane de dolari pentru modernizare.

General Atomics MQ-9 Reaper este cunoscută și sub denumirea de Predator B și este folosită de Forțele Aeriene Americane pentru misiuni de supraveghere de lungă durată la altitudine mare și intervenții militare.

MQ-9 este un vehicul aerian fără pilot (UAV), dezvoltat de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite, scrie protv.ro.

O dronă MQ-9 poate atinge o viteză maximă de 482 km/h, are o raza de acțiune de 1.900 km, autonomie de 14 ore și poate atinge altitudinea maximă de 15.420 de metri și una operațională de 7.500 de metri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG